Studujeme za školou

64%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Klasický film ze studentského prostřední třicátých let. Tentokrát na téma praxe vs. teorie a tak trošku stará škola vs. nová škola. snímek ničím nenadchne, ale je to pohodová nenásilná podívaná. Klasický noblesní černobílý film. Obsazení celkem klasické.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
9
Snímek patří do série několika málo tzv. studentských filmů natočených ve třicátých letech, které vkusně a zábavně prezentují školní historky a kriticky upozorňují na určitý problém. V tomto snímku obzvlášť a je to problém platný i v dnešní době. Teorie a praxe. Ano, něco jiného je se o určité věci ve škole ´nabiflovat´ a něco jiného pak na pracovišti konat. Děj shlíží do Obchodní akademie, kde se s takovým problémem perou tři studenti, kdy proti nim vystupuje přísný profesor školy s tváří Františka Smolíka, u něhož se očekávaně jedná o herecký koncert. Hrušínský, Kemr a Salač v rolích studentů, kteří se s neblahou realitou adekvátně poperou. Zajímavostí je, že se tu objevuje i František Filipovský, který si ve stejném roce zahrál ve snímku ´Cesta do hlubin študákovi duše´ populárního studenta Mazánka. V roli prokuristy u firmy Vichr je tentokrát svoji postavou od studentů starší. Při porovnání nelze jinak než smeknout klobouk. Děj filmu je tedy o sporu mezi studenty a profesorem, který moralizačně dospěje k očekávanému konci. Snímek i dnes má své kouzlo a kupodivu neztrácí na své atraktivnosti a zábavě. Studentský film, ke kterému se i dnes dá věrně vracet.
kawa
3 388 bodů
7.5
Méně známý český studentský film o tom jaký je rozdíl mezi školou a reálnou situací. V hlavní roli František Smolík, jeden z nedoceněných herců. Sekundují mu Hrušínský, Kemr, Kreuzmann a Májová. Beneš, Marvan a Gollová jsou tady jen stafáž. Ale jinak příjemná oddychovka.