Studujeme za školou

64%
Studujeme za školou
Studujeme za školou
Hrdiny české filmové komedie jsou studenti Obchodní akademie, kteří úpí ve školních lavicích pod lavinou velkého množství učiva, bez něhož se prý při výkonu budoucího povolání neobejdou. Jedním z nejméně oblíbených učitelů je přísný a neústupný profesor Vlk, pyšný na svou učebnici. Přesto probíhá život studentský poměrně v klidu, ale jen do chvíle než přijdou prázdniny a studenti se vydají na prázdninovou praxi přímo do terénu. Snímek sleduje jak neradostně dopadlo první střetnutí s obchodní realitou pro tři z nich, pro Karla Tomana, Ivana Javorského a Vaška Pelíška...



Pete69
Pete69
29 761 bodů
6.5
Klasický film ze studentského prostřední třicátých let. Tentokrát na téma praxe vs. teorie a tak trošku stará škola vs. nová škola. snímek ničím nenadchne, ale je to pohodová nenásilná podívaná. Klasický noblesní černobílý film. Obsazení celkem klasické.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Snímek patří do série několika málo tzv. studentských filmů natočených ve třicátých letech, které vkusně a zábavně prezentují školní historky a kriticky upozorňují na určitý problém. V tomto snímku obzvlášť a je to problém platný i v dnešní době. Teorie a praxe. Ano, něco jiného je se o určité věci ve škole ´nabiflovat´ a něco jiného pak na pracovišti konat. Děj shlíží do Obchodní akademie, kde se s takovým problémem perou tři studenti, kdy proti nim vystupuje přísný profesor školy s tváří Františka Smolíka, u něhož se očekávaně jedná o herecký koncert. Hrušínský, Kemr a Salač v rolích studentů, kteří se s neblahou realitou adekvátně poperou. Zajímavostí je, že se tu objevuje i František Filipovský, který si ve stejném roce zahrál ve snímku ´Cesta do hlubin študákovi duše´ populárního studenta Mazánka. V roli prokuristy u firmy Vichr je tentokrát svoji postavou od studentů starší. Při porovnání nelze jinak než smeknout klobouk. Děj filmu je tedy o sporu mezi studenty a profesorem, který moralizačně dospěje k očekávanému konci. Snímek i dnes má své kouzlo a kupodivu neztrácí na své atraktivnosti a zábavě. Studentský film, ke kterému se i dnes dá věrně vracet.
kawa
3 388 bodů
7.5
Méně známý český studentský film o tom jaký je rozdíl mezi školou a reálnou situací. V hlavní roli František Smolík, jeden z nedoceněných herců. Sekundují mu Hrušínský, Kemr, Kreuzmann a Májová. Beneš, Marvan a Gollová jsou tady jen stafáž. Ale jinak příjemná oddychovka.

Dodatečné informace

Původní název:
Studujeme za skolou (více)
  • Československo Studujeme za školou
  • Československo Studujeme za skolou
Premiéra v ČR:
1. 1. 1939
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění