Westworld

65%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Kdo by v Česku neznal westernové městečko v Boskovicích. Nemalý areál, kde si příznivci rodokapsových příběhů a westernových snímků přijdou na své. Napadlo však někdy někoho, že by byl park dotáhnutý do takové dokonalosti, že by si tam host skutečně připadal jako na Divokém západě? Že by si oblékl nějaký dobový kostým, ozbrojil se a jakoby se vrátil v čase? Dokonce se účastnil i přestřelky či souboje a jak se říká někoho odpráskl? Jak by to vlastně bylo možné? Michael Crichton, autor předlohy a dokonce i režisér, takovou možnost vyřešil velmi jednoduše. Použity by byli roboti. Jenomže jak už to ale bývá, nic není tak dokonalé, aby to bylo zcela bezproblémové. Nápaditý snímek natočen dle technických možností své doby by se dal vlastně považovat za jeden z průkopnických snímků poukazující na nebezpečí používání robotů. Že si jednoho takového zahrál zrovna Yul Brynner asi není náhoda. Jeho westernové snímky do dnes patří mezi vyhledávanou klasiku. Tady jakoby se však našel. Většinou hrál kladné postavy a tak si tuto zápornou viditelně velmi vychutnal. Snímek je ze 70. let. Na dnešní dobu tedy vypadá přeci jen už krapet zašle, ale i tak rozhodně nepatří na filmové smetiště dějin.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Něco mezi Terminátorem (o jedenáct před ním), Blade Runnerem (o devět let před ním) a Truman Show (o dvacet čtyři let před ní). Prostě dost pokrokový film, kterému dám čtyři hvězdy i přes jistou režijní nedotaženost.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ten nápad si vysloveně žadonil o remake, takže v tomhle prostě dobrý. Ale krom toho nevyužitého potenciálu a terminátora Brynnera není moc o co stát.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Michael Crichton měl evidentně v oblibě porouchané zábavní parky. V roce 1993 byla adaptována jeho kniha Jurský park a dvacet let před tím si podle vlastního scénáře a ve vlastní režii natočil působivý, leč u nás celkem přehlédnutý akční sci-fi western s prvky horroru Westworld. Pokud vezmeme v potaz dobu vzniku snímku nabízí Westworld několik zajímavých technologických novinek, přesto vznikla většina scén pěkně postaru díky šikovným rukám trikařů a nikoli počítačové animaci, která byla tehdy doslova v plenkách. Prvenství si však vysloužil pohled androida Pistolníka vzniklý digitálně.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Určitě hodně netradičně pojaté sci-fi z prostředí divokého západu. Režie sice zrovna dvakrát neoplývá nápady, ale při pohledu na staré dobré kovbojské souboje se divák cítí jako doma a zvláštní atmosféra dodává filmu pestrost. Nejlepší je ale Yul Brynner, který do děje se svým nekompromisním pohledem skvěle zapadne. Žádný nářez to tedy není, ale na to jedno zhlédnutí příjemná a originální podívaná.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
/BEZ SPOILEROV!/ Miestami naozaj primitívny film, ktorý dokázal rozpútať filmovú revolúciu. Zo scenáristického a režíjneho hľadiska film nejak nevyniká a je to vlastne len jednoduchý snímok na štýl "just an ordinary day" s extrémnou technickou stránkou. I keď sa to vlastne nezdá tak tento film bol úplne prvý film na svete, kde sa ukázali digitálne počítačové efekty (alias CGI). A i keď sa môžu súčasnému divákovi efekty vo filme zdať smiešne verte, že na svoju dobu to bolo prelomové. Ak sa vám páčia filmy, ktoré viacej stavia na vizuál a celkovo sa kochaním dobre vystavaného príbehu a prostredia, potom je pre vás tento viac-menej umelecký počin stratený klenot. Veľa sa o filme nedá povedať. Je to fakt len na pozeranie. 83 minút vám prejde ako červená na semafore a nebudete vedieť, čo si o tom vlastne máte myslieť. Ak film prekecáte nevadí, dá sa pochopiť aj z momentálnej situácie. VERDIKT: Prvý natočený námet na robotický divoký západ dopadol v mojich očiach celkom kladne a opäť mi nejaký film dokázal, aby som nezavrhoval staré westerny. Po tomto mám chuť si s Yulom Brynnerom pozrieť aj iný film - Sedem statočných. Prišiel mi tu sympatický i keď povedal dokopy len 3 vety. Film je sám o sebe jeden obrovský experiment, ktorý len čaká kým ho okúsite i na vlastnej koži, aby ste ho mohli oceniť alebo skritizovať. V mojich očiach mi to príde ako dobre odvedená práca, no bez žiadnej hlbšej myšlienky a poriadnej zápletky. 70% a Známka: B- ...Musel som tomuto filmu prilepšiť. Ten námet ma sám o sebe za päť hviezd...
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Westworld má velmi zajímavý námět a dotýká se témat, které důsledněji rozpitvávají jiné slavné filmy (Jurský Park, Terminator, Blade Runner, Truman Show...). Sám je ale scénáristicky dost plytký. Absentuje pořádná výstavba děje, prokreslené postavy, práce s gradací, hloubka motivů - naopak zůstává řada nelogičností. Kdybych si nedokázal představit nic lepšího, byl bych samozřejmě spokojenější. Ačkoliv i režie má své nedostatky, tak lacině ten film zrovna nevypadá.
Floridsky
4 376 bodů
4
Seriálový Westworld se mi dost líbil. Westerny mám moc rád a sci-fi taky, takže spojení těchto dvou žánrů je pro mě velmi zajímavé. Bohužel v tomto původním filmu to nefunguje. Může za to Crichton, který dokonce i z 80 minut dlouhého filmu udělal nudné nic. Díky bohu za seriál!
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
Nezměrný potenciál spláchnutý do hajzlu bezkrevnou režií, které chybí jasná vize (celý ten svět budoucnosti je představen strašně lajdácky a zkratkovitě), cit pro atmosféru a výraznější řemeslná zručnost. První hodina je kvůli všemu zmíněnému rozvleklá nuda bez náboje. Poslední třetina už sice jakž takž zábavná je, ovšem žádných velkých zázraků se divák nedočká ani v ní. Doufám, že výpravný a hvězdně obsazený stejnojmenný seriál od HBO bude jinačí kafe.