Stíny horkého léta

76%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Velmi autentický příběh z poválečné éry naší vlasti. Příběh je natočen syrově a občas i zamrazí po zádech. Tempo skvělé, té době velmi dobře zvolené. Atmosféra skvělá. Moc se tam toho nenamluví, ale o tom tento snímek není. Kvalita za kačku. JE škoda, že snímek zahlédnete občas snad jen na CSFILM. 80%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Příběh Jiřího Křížana nese neobvykle zajímavé dějství s důrazem na hrdinství hlavní postavy. Přináší izolovanou rodinu na statku někde ve valašských horách, do kterého vpadnou cizí násilníci, o kterých by se dalo polemizovat, jestli jde přímo o banderovce. Ti drží všechny trumfy v rukou, což má za následek existenční a dokonce i vztahové ohrožení. Hlavní postava Ondřej Baran, kterého výborně ztvárnil Juraj Kukura, charakterově vyniká hlavně svojí uzavřeností, což především budí dojem své rezignovanosti. Jak hovoří motto filmu, je sám proti surovým zabijákům, kteří nemají co ztratit. On však co ztratit má. Režisér František Vláčil vsadil na lehčí poetiku, což dodává snímku na určité atraktivnosti. Atmosféra vyvolává pocit blížícího se konfliktu a divák jen čeká kdy a jestli vůbec k němu dojde. Prý se snímek označuje jako valašský western a není divu. Motivů je tu více než dost. Takřka pozapomenutý snímek, což dává vzniknout otázce: Proč?
Matli
Matli
8 300 bodů
2
Asi jsem na to měl čučet jako husa do flašky abych to ocenil, ale jako kulisa už je lepší patnáctihodinový záběr na uschlý křoví ve vakuu. 17%
avenis
avenis
8 056 bodů
8
Kdykoliv si na film vzpomenu, vybaví se mi blonďatý Bartoška, sexi Kukura, něžná Vančurová a tam strašný pocit zuřivé bezmocnosti, který u tohoto příběhu vnímám. Tato silná výpověď o strachu a odvaze, o nespravedlnosti a hrubosti, prostě je to velmi opravdové a strašnější než všechny vymyšlené horory na světě.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
8
Vláčil byl zatím jen jeden mistr vyprávění, poetiky a odvahy, nepospíchal a dál každému obrazu hloubku..zajímavé, jak filmy stárnou daleko rychleji než knihy.
Ombak_Penari
2 764 bodů
6
I přes psychologickou stránku přeci jen poněkud zdlouhavé na to, jak málo se toho ve filmu vlastně stane. Jinak velmi atmosferické dílo se skvělým Kukurou a árijským Bartoškou.
Profilová fotka
Smazaný uživatel
1 574 bodů
8.5
Děkujeme za upozornění, Vláčil by opravdu takto nikdy nezneužíval děti! :-) Ve skutečnosti byl druhým kameramanem Richard Valenta, opraveno.
rebeka70
5 bodů
připomínka: II. kamera Radek Valenta, ročník 1976, pak je to super kameraman když točí už v 1 roce :-)