Můj soused Totoro

78%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Za mě je Můj soused Totoro hlavně pro malé publikum. Příběh je to hezký, pohádkové postavy však slabé, nedotažená a slabá je dějová linie s nemocnou maminkou, hezké je venkovské prostředí a vztah v rodině i na vesnici. Ještě mi vyvstává otázka.. K čemu nekonec byly ti černí "sazáci"? :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Přestože Totoro sám je naprosto perfektní plyšák, kterého bych hodně chtěl doma, celkově jde o zatím nejslabší miyazakiovku, co jsem viděl. Laťka je sice dost vysoko, takže to pořád znamená čtyři hvězdy, ale tentokrát nesousedí s pěti, ale třemi. 70% A to těsně. Nadpřirození tvorové se mi do příběhu nějak nehodí a jindy hutná atmosféra funguje jen částečně. Relativní zklamání.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Nebýt Totora, nevím, nevím... Tenhle chlupáč mi přirostl k srdci, škoda, že s ním nebylo víc scén.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Samotný Totoro je naprosto boží postava, kterou mít doma na zahradě, tak celý den nedělám nic jiného než že ležím na jeho huňatém kožíšku a popíjím s ním vychlazené lahváče rovnou z ledničky. Nemluvě o jeho kočičím autobusu, se kterým bych to naší MHD natřel stejně jako ministr Kalousek české ekonomice. Potud Mijazaki opět čaruje a jeho nekonečnou fantazii zase nezbývá než bezmezně obdivovat. Tentokrát ale celý film trochu brzdí slabší příběh, který je dělaný hlavně pro dětské publikum (v čemž ještě není žádný problém), ale současně i dost nevybíravě atakuje divákovy city, čímž se výrazně zeslabuje Mijazakiho vypravěčské mistrovství. A to už trochu problém je...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Jeden z nejznámějších tvůrců anime Hajao Mijazaki za léta natočil spousty velmi kvalitních animovaných filmů. Princezna Mononoke, Cesta do fantazie, Zámek v oblacích.... Mijazakiho filmy většinou představili kreativní a půvabné světy, které představili spousty ikonických postaviček. Jednou z těch největších (a dost možná i největší) je poté rozhodně duch Totoro, titulní hrdina dalšího slavného Mijazakiho animáku Můj soused Totoro. A právě ten patří mezi největší Mijazakiho pecky. Mijazakiho mistrovské dílo z roku 1988 představilo jednoho z nejroztomilejších a nejsympatičtějších animovaných hrdinů všech dob. Jde o neskutečně hřejivé a milé dílo, které předvádí fantastické dobrodružství, které sice cílí spíše na dětské publikum, rozhodně to ovšem neznamená, že by pro starší diváky existovala nepřekonatelná bariéra. I díky tomu ve finále vznikl vrchol japonské kinematografie s nádherným příběhem, vtahující animací a neskutečně sympatickým hrdinou s neodolatelným úsměvem. Poctivě ručně animovaná práce, která pocitově neskutečně rezonuje. V příběhu mého souseda Totora absentuje jakýkoliv záporák či nebezpečná hrozba, celý příběh je složen ze zkoumání pozoruhodného světa. Je to zábavné, v jistých momentech smutné a v součtu různými pocity bohaté. Mijazakiho představivost je neskutečná, už zde se navíc projevuje jeho schopnost do fantasy světů přivádět jistá poučení a krom půvabné animační stránky tak mít i silný obsah. Mému sousedu Totorovi už je 33 let, přesto má jeho animace dodnes neskutečné kouzlo a minimálně se vyrovná těm největším animovaným peckám současnosti. Především je ovšem pořád pocitově silný, ať už v silně vyobrazeném vztahu dvou sester či fungujícímu rodinnému dramatu. Je to ovšem především skutečně neskutečně kouzelný film, kterému by jeho kouzlo mohlo většina dnešních filmů cílené na dětské publikum závidět. Kouzelná záležitost s mistrovskou animací. Jeden z vrcholů animovaného filmu i japonské kinematografie, plnohodnotně fungují záležitost i po téměř 40 letech a především film, který Mijazakiho tvorbu ztělesňuje dost možná nejvíc. Dodnes naprostý klenot, který o své kouzlo nepřijde snad nikdy.......
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Opět naprosto okouzlen a vyveden z míry s otázkou na jazyku: "Jak to jen ten Hajao Mijazaki dělá?" To kouzlo dětství se starostmi dospělých provázané s přírodou, jejím kouzlem a tajemstvím, fantazijními nadpřirozenými prvky a vše dohromady to tvoří tak krásně dojemný harmonický celek až se slza objeví na líčku. Dokonalost nejen pro děti.
Floridsky
4 376 bodů
6
Velký úlet, leč poněkud prázdný. Overrated af. Totoro je ale sympaťák.
Sunny5
Sunny5
3 178 bodů
10
Kouzelné
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
8
Tohle je tuším můj třetí film od Miyazakiho, ale pořád platí, že žánr anime není mým šálkem čaje. Totoro je film s jednoduchým příběhem, ovšem především pro mladší diváky musí být přímo nabit fantazií a snová rovina je musí uhranout. Já jsem si užívala hlavně scény s "plyšákem" Totoro, častokrát jsem se uchechtla, ale kdybych se měla na film Můj soused Totoro podívat globálně, po stránce dějové mě tolik nenadchnul. Bylo to pěkné, ale všechno to kolem mě tak hezky proplulo a jaksi nemám potřebu vidět tento film znovu. To se spíš podívám na další, nejen Miyazakiho, kousky.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7.5
Poprvé mám příležitost napsat o anime, že bylo roztomilé. Totoro a další strašidla jsou jednoduše k sežrání a navíc kontrastují s nádherně nakresleným realistickým prostředím. Je to pohádka pro malé děti, takže starší její přednosti nemusí ocenit, mě se ale líbila.