Monstrum

73%
Monstrum

Tahle noc změní život všem. A některým ho ukončí. Producent J. J. Abrams, autor originálních a velmi sledovaných televizních seriálů Alias a Ztraceni tentokrát připravil výjimečný zážitek pro diváky kin. S jeho thrillerem Monstrum vás čeká stoprocentní adrenalinový zážitek, s jakým jste se v kinosále určitě ještě nesetkali.

Začátek je navzdory tomuto tvrzení velmi pohodový. V útulném newyorském klubu probíhá párty na rozloučenou. Jejím aktérem je Rob, který se rozhodl dát sbohem městu přezdívanému Big Apple a odjet pracovat do Japonska. Zábava je v plném proudu, digitální kamera snímá rozjařené tváře Robových přátel, jenže pak vše razancí blesku přeruší výpadek proudu a zlověstný neidentifikovatelný zvuk, který se rozléhá nad městem. Dodávka elektřiny se sice po chvíli obnoví, ale úleva je jen dočasná. Zatímco televizní reportéři spekulují o zemětřesení nebo jiné přírodní katastrofě, nedaleký horizont ozařuje mohutná exploze, znovu doprovázená tím podivným zvukem připomínajícím kvílení nějakého pravěkého monstra. Párty razantně končí, nastává panika. Špatně se ale utíká, když netušíte před čím prcháte.

Éru pseudodokumentárních filmů, které se tvářily jako záznam skutečnosti, ačkoliv šlo o naprostou fikci, s úspěchem odstartovala Záhada Blair Witch. Následovala celá řada spíš neúspěšných snímků natočených obdobnou technikou, nikdo se ale tímhle způsobem neodhodlal realizovat katastrofický thriller se stovkami komparsistů a desítkami nákladných trikových scén. Producent J. J. Abrams už ale mnohokrát dokázal, že má odvahu prorážet nové cesty, a k téhle navíc přizval zkušeného režiséra Matta Reevese a scenáristu Drewa Goddarda.




Recenze: Monstrum

Kinobox.cz
90%

Vynikající hrátka se žánry a jejich propojováním skrze koncept found-footage a v jednotlivostech nesmírně kreativní a napínavá podívaná, bez jejíž inspirace by Gareth Edwards o pár let později možná nenatočil Godzillu tak, jak ji natočil (někteří nad tím možná pláčou, já však jásám)


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Found footage snímky nemám příliš v lásce. Ta roztřesená kamera mě upřímně dost štve. Monstrum si s tím,ale v celku dobře poradilo a díky této "nepěkné" kameře dokáže nabudit pocit autentičnosti. Divák se tak snaží v záběrech kamery zahlédnout monstrum a přitom zkouší přijít na to,co se vlastně děje a jak to celé přežít.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Tak trochu ve stylu Záhady Blair Witch, ale s efekty a o poznání nákladnější. Katastrofický monster "horor" točený jakoby na amatérskou kameru mě zejména v druhé polovině hodně bavil. Z počátku na mě šla migréna z pokřikování aktérů a přeskakování kamery, ale když se objevilo monstrum, už jsem si snímek jen a jen užíval. Zajímavé.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Found footage se od dob prvotního snímku 'Zahada Blair Witch' (1999) stal takovým fenoménem, že si tento styl pohledu vzali na paškál i tvůrci vysokorozpočtových filmů a vytvořili efektový film, jaký do této doby skutečně neměl obdoby. Found footage, nebo-li česky Nalezené záběry je audiovizuální materiál, který je prezentován mimo svůj původní kontext. Je to materiál v původní podobě uložený ještě stále někde v kameře, ve filmovém archivu a nebo prostě a jednoduše v domácím videu. Je to tedy něco, s čím se všichni setkáváme v podstatě každý den. Nakonec, snad není nikoho, kdo ještě nic nenatočil na mobilní telefon. Jedná se tedy o záběry z pohledu dané osoby v celé své amatérské prosperitě a jednoduchosti. Takže takový film si může udělat naprosto každý. Třeba z oslavy narozenin nebo nějaké párty jako mladí lidé v tomto snímku. Vše probíhá jak má, všichni se náležitě baví, ale až do určitě chvíle. Najednou se něco stane a nikdo neví co. A my celé dění prožíváme úplně stejně, jako protagonisté tohoto příběhu. Město se ocitá v plamenech, zdi se bortí, všude armáda a střelba a nikdo stále neví, co se vlastně děje. Snímek šokující ve své reálnosti, čemuž napomáhá i obsazení neznámých herců. Úzkost a hrůza skupinky mladých lidí tu předčí očekávání v celém spektru neustále děsivé a napínavé atmosféry. Vyprávění má samozřejmě šílené tempo, ale to je v zájmu věci. Lidé prchají před něčím a neví před čím. A kam vstoupí, tam katastrofa. Scéna s mostem je asi vrcholem veškeré děsivosti. Most se hroutí a stále nikdo neví co, kdo a proč. Chaos a bezmoc je tímto na nejvyšší úrovni. To všechno se však bohužel rozpadá v okamžiku, kdy je nám odhalen onen útočník. Daná hrůza právě tímto skutkem upadá a snímek se tak stává už jen dalším obyčejným monster filmem. Asi každého určitě napadne u prvních náznaků, že se bude jednat o Godzillu. Poměrně krátká stopáž, pokud nepočítáme závěrečné dlouhé titulky, je účelová. Snímek si tak udržuje tempo a atmosféru a nespadá do zbytečně natahované tvůrčí trapnosti. Celý snímek je samozřejmě plný CGI efektů, na kterých si tvůrci dali opravdu záležet. Pocit autentičnosti je skutečně na nejvyšší míře a to i včetně značně roztřesené kamery. Kritici by si měli zkusit natočit záběr v rychlém běhu a snažit se, aby byl záběr co nejstatičtější. Found footage ve velké rozpočtové popcornové zábavě, která nasadila laťku tak vysoko, že tohle dlouho nikdo nepřekoná.

Dodatečné informace

Původní název:
Cloverfield (více)
  • USA Monstrum
  • USA Cloverfield
  • USA 04-05
  • USA 06-02-08
  • USA 1-18-08
  • USA Canavar
  • USA Clover
  • USA Cloverfield: Hakaisha
  • USA Cloverfield - Monstro
  • USA Cloverfield - Monstruo
  • USA Monstro
  • USA Monstrous
  • USA Monstruoso
  • USA Projekt - Monster
  • USA Slusho
  • USA Untitled J.J. Abrams Project
Premiéra v ČR:
24. 1. 2008
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
170,76 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch