Uvnitř

64%
Uvnitř
Po stopách svého slavného krajana, francouzského tvůrce hororů Alexandra Ajy, a velmi specifických a krvavých italských giallo filmů se vydalo režisérské duo Alexandre Bustillo a Julien Maury. A jejich vynikající hororový thriller z roku 2007, který byl oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Sitges, je skutečně určen jen otrlým povahám. Hlavní hrdinkou je zde těhotná fotografka Sarah, které se jednoho deštivého dne po vážné dopravní nehodě zhroutí celý svět. Ona sice ze zkroucených plechů nakonec vyvázne živá, a dokonce i plod, který nosí v těle, je podle doktorů nezraněn, zato její životní partner Matthieu zaplatí tragický incident životem. A ani o čtyři měsíce později, v čas Vánoc, není Sarah s touto životní ztrátou smířena. Během jedné ze svátečních nocí krátce před porodem se ale odehraje událost, která její pohled na svět změní. Jejím poslem je zoufalé zabušení na dveře, za nimiž stojí neznámá žena tvrdící, že sama právě prožila vážnou dopravní nehodu a potřebuje si zavolat. Zakrátko je jasné, že její příchod rozhodně není náhodný. Tato osoba přišla do domu ubližovat a prolévat krev. Je to ďábel v lidském těle a vyčerpaná Sarah nemůže doufat, že někdo uslyší její volání o pomoc. (oficiální text distributora)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Absurdně brutální a přitom pořád bolestivé na sledování. Zacházející o kus dál v obrazech, na jaké by si asi málokdo troufnul ani ne tak kvůli explicitnímu násilí, jako spíš kvůli tomu, co evokují. Určitě samoúčelně hnusný film, ale právě tím silný.
lamps
lamps
15 156 bodů
4.5
Zajímavý námět utopený v hektolitrech krve a bezúčelné brutalitě, která má snad zamaskovat nulovou psychologii a nevýrazné charaktery obou hlavních aktérek. Snaha skloubit dohromady exploitation, giallo, slasher a francouzskou úchylnost možná na pozadí krvavých jatek a nepříjemné atmosféry pěkně splývá a nenechává diváka vydechnout, ale žádná ze složek sama o sobě negunguje tak, aby se mohl konat opravdu silný zážitek. Sarah je od pohledu divná a nesympatická a zabití jí nepřejeme opravdu jen proto, že je těhotná. Její postava je navíc ve filmu asi pouze proto, aby si s jejím tělem mohli pořádně pohrát maskéři, a nějaký pokus o sblížení nebo bližší seznámení s její minulostí naprosto neexistuje. To samé platí i o vyšinuté návštěvnici, která má sice jasný motiv, ale její jednání je nepochopitelné a přehnaná brutalita působí chvílemi až směšně. Přitom filmařská kvalita tu je, zvraty přichází neočekávaně a několik záběrů mělo skutečný hororový nádech. Bohužel ve výsledku je to šíleně přepísknutý a samoúčelný snímek, který, jak bývá v poslední době u Francouzů zvykem, zůstane v paměti jen díky své šokující brutalitě.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
9.5
Toto je můj styl. Perfektní gore scénky, dost krve a výborné nechutné vraždy. Tak jako Mučedníci je i tento film maximálně drsný a nechutný. Francouzi prostě umí znechutit diváky (viz. další povedené dílo Hranice smrti). Klobouk dolů. Přesně takhle by měly vypadat filmy bez zábran. Jediné co sráží film do kolen je dabing. Dost jsem se mu smál a nevěnoval jsem dost pozornosti strachu. Nelogické bylo rozřezané břicho těhotné ženy, které bylo i po vyjmutí dítěte stále "nafouklé" a taky oheň byl dost umělý. Jinak takhle by měl vypadat každý solidní thriller.

Dodatečné informace

Původní název:
À l'intérieur (více)
  • Francie Uvnitř
  • Francie À l'intérieur
  • Francie Içerde
  • Francie Inside
  • Francie Mesa mou
  • Francie Sees
  • Francie Yashiki-onna
Země původu:
Francie
Ocenění:
Žádná ocenění