12 úkolů pro Asterixe

82%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Za mě asi nejlepší animovaný Asterix. Nejde jen o řežbu mezi Galy a Římany, je to dobrodružný film s troškou mystiky. Asterix s Obelixem plní prazvláštní úkoly a je to opravdu legrace.. Vše je strašně ležérní a pohodové. Mám tento animák už od dětství rád.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Kdysi mi to asi taky přišlo vtipné, ale teď to bylo utrpení. Pár slušných fórů by se určitě našlo, ale to i v každém druhém animáku ze současnosti. A nikdo jim pět hvězd s takovým nadšením nedává.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Jedna z největších legend animovaného filmu, která disponuje tou vzácnou vlastností, že s každým dalším zhlédnutím na ní lze najít něco nového a ještě vtipnějšího. Přiznám se, že když mám někdy svoji chvilku a přátelům začnu u piva citovat filmové hlášky, vždycky dříve či později skončím u 12 úkolů; u ostrova Rozkoší, kde nemají žádné kance, u zaklínače; z něhož Asterix udělá divočáka; u příšery, která chutnala dobře...... Je toho moc, genialita má synonymum s názvem téhle inteligentní perly.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Možná by nikdo nevěděl ta jména, ale René Goscinny a Alberto Uderzo jsou otcové nejprve jen komiksové série, ale později celosvětově úspěšné značky Asterix (a pak i Obelixe).. Francie si pojíte s mnoha symboly, jako je Eiffelova věž, šneci, víno, či galský kohout, ale jedním z nich jsou i právě duo Asterix a Obelix.. Jsem už z jiné doby a tahle dvojice odvážných Galů nadopovaná kouzelným lektvarem je pro mě známá především z jejich hraných filmových zpracování, které už pro mě navždy bude spojeno s dvojicí Clavier a Depardieu.. Animovaného Asterixe znám jen z vázaných komiksových sešitů, které jsem všehovšudy přečetl tak dva.. Vždy je zajímavé pokud se na filmu podílejí autoři předlohy, kdy tady je to až takový extrém, že samotní spisovatelé Goscinny a Uderzo si to jak píší, tak režírují.. Jde tak o dokonalé převedení jejich nápadů a vizí do filmové podoby a nikdo nemůže prskat, jak je to nepůvodní, či vůbec hovořit o nějaké adaptaci, když oni jen rozpohybovávájí svoje kresby.. Dvanáct úkolů pro Asterixe (a Obelixe!) jsou skvělé v myšlence testu dvojičky Galů, zda nejsou bohové.. Celý snímek je jen realizací této myšlenky, která dává dvanáct minipříběhů dohromady, ale nějak se mi tam vytrácí vidina "červené spojující nitě", která by vedla napříč celým snímkem. Každý minipříběh, tedy úkol, je unikátní, ale současně mají dosti kolísavou úroveň. Některé jsou opravdu těžké, tak akorát pro bohy, jiné si utahují z byrokracie a některé jsou tak trošku tuctové. Asi neoriginálně u mě vede ten se získáváním propustky A38... Největší problém se svojí zaměnitelností napříč celým filmem mám s humorem, který mě zkrátka nebavil.. A když se pak v pořád stejné formuli tvořící jednotlivé úkoly točíte třeba po sedmé, už je to celkem úmorné.. Nečekal jsem, že mě to nějak uchvátí, ale zdejší hodnocení drželo naděje do posledních chvil. Ve výsledku to hodnotím jako přestřel a pokus o poklonu jednomu fenoménu zasahující do vícero projevů umění tím, že aspoň jeden zástupce měl být zmíněn. Ale za mě to není ten nejlepší z nich, o pár let starší Asterix a Kleopatra je jiná liga.. 60%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Že jednu z nejlepších satir, dekonstrukcí a sebeparodií uvidím zrovna u animovaného filmu, bych nevěřil ani ve snu. 12 úkolů je v podstatě jedna velká zábava okořeněná o geniálně vypointované prvky, kdy hlášky a vtipné situace nenechávají diváka vydechnout a s každým dalším úkolem to je navíc lepší a lepší. To ani nemluvím o výborné animaci (svazování rukou), vtipech pro malé (slepice, co snáší místo vajec věci) i velké (vydávání potvrzení) a hlavně zábava pro řadové diváky (hypnóza) i ostřílené sledovače (prací prášek). Na otázku: "Zda se do filmu, který akceptuje chytré narážky, naprosto bravurně bourá klišé ve vypravování, ohýbá způsob děje a nebojí se uhnout jinam, vůbec tohle vše zmíněné hodí?" odpovím větou přímo z filmu "No víš, je to přece kreslený film, hehehe, tady je možné všechno..."
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Jeden z těch kvalitních starých Asterixů a Obelixů, jak je mají jejich zapřísáhlý milovníci rádi. Ale ať se nikdo nezlobí já mezi ně nepatřím a tak plné hodnocení tomuto jistě kvalitnímu dětskému kultovnímu animáku dáti nemohu a dle mého názoru to není ani díl nejlepší, tam bych tu výjimku i učinil, lebo se jedná opravdu o kult, na kterém vyrůstala nejedna generace, ale dnes již Asterix a Obelix nemá čím by mě odrovnal a já zvedl ruce a zařval 100%.
kubas369
4 086 bodů
10
Krásná vzpomínka na dětství, kdy jsem Asterixova dobrodružství doopravdy miloval popravdě občas do nich mrknu i teď. Mam radši komixy než točené animáky ale zrovna tenhle kousek je povedený ručně malovaný drahokam.
bidlobox
3 802 bodů
8.5
Další velmi povedený animovaný Asterix. Místo hraných by se měly dělat tyhle animované.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7
Tenhle francouzský poklad jde opravdu až na hranice absurdity, které si v rámci možností může dovolit. Jeden z nejlepších asterixů!
Evah
Evah
2 128 bodů
10
Perfektní pohádka, hodně vtipná, i jako dospělá jsem si ji hodně užila a klidně bych se na ni podívala znovu. Úkoly pro Asterixe a Obelixe nepředstavují téměř žádný problém a zvládají je s grácií jako vždy, skvěle jsem se pobavila, nejvíce miluji scénu s kuchařem.