Scény z manželského života

82%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Film je naprosto dokonalou psychologickou studií rozpadu kdysi láskyplného vztahu. Je bezesporu vynikající, ale nemám ho v lásce a k mým oblíbeným si ho rozhodně nepřidám.
  • geniální Liv Ulmann, rozporuplná Bibi Anderson
  • Bergmann asi neumí špatný film, je to sázka na jistotu
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
10
Bergman a já jsme doteď vůbec nebyli kamarádi. Viděl jsem od něj všehovšudy dva filmy a nijak zvlášť mě nezaujaly. Scény z manželského života mě ale dost možná donutí názor přehodnotit - takhle silné drama se nevidí každý den a něco mi říká, že ho z hlavy jen tak nedostanu. Tohle je ten Bergman, o kterém se všude pěje chvála!
Fingon
16 886 bodů
4
DVDčko sedělo uvelebené mezi Fellinim, Szabóem, Kurosawou a devíti dalšími bratříčky z Bergmanovy dílny a vyčítavě se na mě dívalo. Vyčítavě, protože na ně už rok sedal prach a já se na ně nechtěl podívat. A věděl jsem proč. Už po prvních deseti minutách mi bylo jasné, že je něco špatně. Přiznám se, vydržel jsem to ještě dalších devadesát minut a pak byl vděčný za to, že můj přehrávač je vybaven dvaatřicetinásobným posuvem. Ne, tenhle film není pro mně. Nemá vůbec nic z toho, co mám na Bergmanových filmech rád. K jeho pochopení je asi potřeba přežít dvacetileté manželství, jinak vážně nevím. Tohle se mě nedotýká. Jedna hvězdička za to, že je to Bergman, a druhá... sakra, zrovna nic mě nenapadá - aha, za to, že jsem si ten den uvařil moc dobré rizoto. Hm, asi si popáté pustím Sedmou pečeť...
lamps
lamps
15 156 bodů
4.5
Nic pro mě. Nikoli proto, že s podobným hlubokým a složitým vztahem mezi dvěma lidmi nemám zatím zkušenosti, ale zdejším postavám jsem jednoduše nevěřil a nechápal je - divadelní charaktery mi ostatně nepřipadají stvořené k tomu, aby s nimi člověk soucítil, ale spíše aby obdivoval duševní hloubku jejich dialogů, monologů a symbolického utrpení. Ale ani toho Bergman tentokrát nedosáhl, z jeho komorního vyprávění jsem cítil odcizenost, každá scéna je neúměrně protahovaná navzdory minimálnímu rozsahu jejího sdělení a nedostal jsem jediný pádný důvod, proč se o osud těch bláhových jedinců hlouběji zajímat a ztotožnit se s nimi. Herci možná perfektní, dialogy sofistikované a výpovědní hodnota nestárnoucí, ale když mě tak moc nebaví to celé sledovat, k čemu to vlastně je....?
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
10
Scenes from a Marriage je nejlepší vztahovou sondou, kterou jsem doposud viděl. Tak kupříkladu Marriage Story mě poměrně nudilo jak skrze příběh tam se odehrávající tak i kvůli samotným postavám. Píši tedy z pozice člověka, která má takové filmy rád, ale opěvovaná Manželská Historie mu nebyla dost dobrá. Celý film je velmi komorní, ale to jen dává vyniknout skvělým hercům, na nichž a scénáři samotném toto dílo stojí. Bergmanovi se podařilo proniknout hodně hluboko. Vycházel z vlastního bouřlivého vztahu s Liv Ullman a současně ve Švédsku stoupl počet rozvodů poté, co byla série v televizi odvysílána. Ač má tento theatrical cut téměř tří hodinovou stopáž a je dnešnímu divákovi nepřístupný, protože nenabízí řadu "atrakcí" tak tvrdím, že je až do konce velmi zábavný. Kolik to svědčí o kvalitě scénáře? Film to je technicky statický, ale mezi těmi kvalitními postavami se toho dělo hodně, což mou pozornost a zájem drželo po celou dobu. Vlastně věřím tomu, že by tento film měl vidět každý, kdo hodlá vstoupit do svazku manželského či snad už v něm je a diví se, proč ho už neuspokojuje a kde že se to vlastně stala chyba.