S čerty nejsou žerty

87%
S čerty nejsou žerty
Hrdinou vyprávění inspirovaného předlohou Boženy Němcové Čertův švagr je Petr Máchal, kterého jeho macecha Dorota vyhnala z domova. Když si mladý muž snaží sehnat práci a střechu nad hlavou, všichni jej posílají k čertu. S ním se také setkává, když je na příkaz vládce pekel Lucifera XIV. nedopatřením unesena Petrova babička. Petr se spřátelí s mladým čertem v hodnosti vraníka a společně zápolí se zvůlí kaprála a s podlostí pana správce. Současně poznává, jakou hodnotu má opravdová láska.



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
10
S čerty nejsou žerty je vůbec ta nejlepší česká pohádka,která kdy vznikla. Pan Hynek Bočan drží režii v pevných rukou a nedopustil,aby snímek sklouzl do nějaké trapné úrovně jak je to u dnešních pohádek zvykem. Navíc dvojka Vetchý - dlouhý skvěle klape a je radost sledovat jejich scény. Navíc Lucifer v podání Karla Heřmánka je kouzelný a dokonalý.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Nejlépe natočená pohádka všech dob. Peklo je dokonalé. Ondřej Vetchý jako čert a Karel Heřmánek jako vládce pekla = skvělá volba. Byl jsem osobně v pekelných dolech, kde se točily pekelné scény a nechápu, jak se to podařilo takto natočit, protože v pekelných dolech to zdaleka tak dobře nevypadá. Klenot mezi pohádkami.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
V anketě o nejlepší českou pohádku je tahle sakra vysoko. Má totiž všechno - parádní příběh, hlášky, herce, atmosféru (zvlášť peklo a kníže pekelný je dokonalost sama) a dechberoucí hudební složku. Jedna z mála pohádek, kterou jsem ochoten dát si každé Vánoce znovu a znovu...


Dodatečné informace

Původní název:
S čerty nejsou žerty (více)
  • Československo S čerty nejsou žerty
  • Československo Give the Devil His Due
Premiéra v ČR:
1. 10. 1985
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
S čerty nejsou žerty je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch