Říše slunce

75%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Steven Spielberg umí a těžko o tom polemizovat. Příběh mladého chlapce, který se ocitne v zajateckém táboře u Šanghaje po okupaci Japonci. Christian Bale ukázal už v ranném věku, že bude skvělý herec, kazil mu to snad jen Český dabing, zněl strašně protivně.. to však není jeho chyba. John Malkovich jako jeho průvodce světem dospělých byl také skvělá volba. Perfektně poskládaný film u kterého jsem se chvíli nenudil.. maximálně prvních deset minut bylo slabších.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Steven Spielberg a jeho striktně působivý válečný snímek o mladém anglickém jedenáctiletém chlapci žijícího s rodiči v Šanghaji, kterak se snaží přežít japonskou okupaci během druhé světové války. A jedná se o příběh vyprávěný právě z pohledu onoho chlapce, kterého si zahrál Christian Bale. Válečná hrůza tedy vyprávěná dětskýma očima, což způsobuje jistou nepatřičnost v rámci válečného žánru. Hrůzy války jsou zvýrazněny sice s plnou vervou, ale jedenáctiletý kluk věci vidí přeci jen krapet jinak, než dospělý. Snímek je natočen na základě stejnojmenné autobiografické novely Jamese Grahama Ballarda, takže o věrnosti určitých událostí nemůže být pochyb. Příběh je ideálním materiálem pro náročnou rodinnou zábavu. Spielberg zdůrazňuje chlapcův dětinsky naivní pohled na dění ve spojení s humanistickým poselstvím solidarity, což atmosféricky zohledňuje přátelství, odpovědnost, určitou vynalézavost a hlavně vůli přežít a schopnost se přizpůsobit. Snímek se tak stává ve své podstatě neskutečným, bizarním, fantastickým a odtrženým od reality a naturalismu. Jako takový tak hlavně budí rozpaky u historiků, kteří toto filmové dílo očerňují po jeho povrchnost, ale to je jen vlivem nepochopení autora literární předlohy a vize Spielberga. Dítě prostě vidí svět jinak a v tom je celé to kouzlo rozpačitosti. Snímek má v jádru svoji sílu a fascinaci a rozhodně má po divácké stránce co říct. Pochopí-li divák dětský svět, pochopí i tento film. A právě v tom to celé je.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Extrémně otravný dvanáctiletý Christian Bale v standardním spielbergovském ždímání emocí. V půlce jsem si uvědomil, že jsem to už kdysi viděl, ale moc mi to v paměti neutkvělo. Nemyslím si, že by to teď mohlo být jiné.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Fenomenálně natočená válečná zkušenost z dětské perspektivy, které trochu škodí snad jen místy protahovaná stopáž a příliš mnoho finále. Jenže každá scéna je tak špičkově zinscenovaná a ozvučená a každé jedno finále tak pocitově silné a významově odlišné (důležité), že není nad čím váhat. Tady se měly válet Oscary minimálně za hudbu a hlavně za kameru.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8.5
Film je natočen na motiv autobiografické knihy Jamese Grahama Ballarda. Kniha je velmi, velmi dobrá. Film se snaží přiblížit se jí a daří se mu to. Velká zásluha Stevena Spielberga. Herecké výkony na úrovni. Mladý Christian Bale už ve 13 letech ukazoval, že bude doopravdy dobrej.
kedl
kedl
6 380 bodů
9
Drama, Stevena Spielberga Říše slunce, se snaží zachytit válku jinýma očima, než jen přes záplavu olova a hrdinských činů jako je to u většiny válečných snímků. Říše slunce je o předčasném dospívání rozmazleného anglického chlapce a dopadu války na jeho osobu. Zprvu se cítí bezradný, ale pak nachází nový smysl života a s dalšími lety válečného konfliktu a jeho uvěznění v zajateckém táboře, se předčasně, ale oprávněně mění v muže. (Připadá mi to, že ani nechce, aby ta válka skončila.). Skvělé herecké výkony především Christian Bale, ale zastíněn nezůstal ani John Malkovich jako zloděj Basie.
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Při názvu filmu se mi ihned vybavý protivný chlapeček Christian Bale.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
7.5
Příběh chlapce, který se nechtěně odtrhne od rodičů a začne ho vychovávat příroda, spíše Američané z tábora. První film s Balem byl z pohledu jeho role úžasný a díky Stevemu se zřejmě zrodila velká hvězda. I když je tento příběh pěkný, i přesto mě pár posledních Stevenových filmů, trochu zklamalo. V hlavě mi zní otázka jestli Steve zůstane na postu mého 1. nejlepšího režiséra. Pokud zůstane i tak mě bude pronásledovat otázka zda se mi více líbí Steve z 20. století nebo spíše takový mainstreamový Steve. Jedno je jisté... válečňáky z druhé světové a novější dramata s prvky humoru také.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7
Natočit film postavený na hereckém výkonu 13letého chlapce chtělo podle mého hodně odvahy a i obav z neúspěchu. Jenže onen malý kluk byl Christian Bale a vše hezky dopadlo. Válečná tvorba minulého století mě zatím pokaždé nehorázně nudila, ale Říše Slunce se vymyká mým předsudkům.
  • pěkný konec
  • málo asijské
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
6.5
Řemeslo dobré, chybí síla příběhu. Kluk co vyrůstal v bavlnce a za celou válku skoro nic nepochopil. Film by byl výrazně přesvědčivější, pokud by hlavnímu hrdinovi bylo asi tak o polovinu méně, anebo by měl mentální handicap. Ale že by ve svém věku byl tak mimo. Možná ano, ale proč je pak film tak dlouhý. Christian Bale hraje skvěle kluka, kterému by člověk občas s gustem natáhl, aby se konečně probral.