Rváčův deník

76%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
I přes vysoké hodnocení jsem si naivně myslel, že to bude jen další rutinní sportovní drama, kterých hrdí Američané produkují každý rok hned několik. Nemohl jsem být dále od pravdy. Závislost na drogách a jejich škodlivost už sice byly rozpitvány ze všech úhlů pohledu od Boyleova experimentálního Trainspottingu až po krutou realitu v Requiem za sen, ale i Rváčův deník má v tomto ohledu hodně co říci a dokáže se zarýt hluboko pod kůži. A největší zásluhu na tom má jednoznačně heroický výkon mladého DiCapria, který zvládl svou obtížnou roli v takovém stylu, že jsem nestačil zírat. Na to, jak jsem ho po Titanicu a Gangs of New York vůbec nemusel, tak v poslední době musím uznat, že patří mezi nejtalentovanější herce současnosti. Jednoduchost příběhu je možná zavádějící, ale v tomto případě je to opravdu to nejsilnější vodítko, jak k filmu co nejvíce přilnout a připustit si, že něco podobného se v dnešní době může stát úplně každému. Někdo v tom sice asi uvidí jen hollywoodský patos a přehnaný lesk, ale ani to filmu na kvalitě nic neubírá.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
7
Mladej Leonardo DiCaprio už jasně ukazoval, že má dost talentu, aby z něj jednou něco mohlo být.. A když ta jeho zlomová role přijde až o dva roky později, kdy si střihl postavu Jacka Dawsona v Titanicu, můžeme jen spekulovat, kde by byl bez Rváčova deníku.. Původně jsem si říkal, že půjde o film, kde se kluci chovají jako kluci a občas to s rozdáváním ran přeženou, inu jak jsem byl naivní... Příběh o partičce kluků, kteří od basketbalového dreamteamu obratem skončí v té nejhorší ulici ve městě. Skvěle převedený rozvoj závislosti i samotného styku s drogami. Tvůrci zachycují všechno od rychlého návalu endorfinů po abstinenční příznaky.. Nechutný film, který ve mě nakonec budí možná horší pocity než třeba Requiem za sen. Začíná to tak krásně, ale takové příběhy píše život a my jsme strůjci svého osudu. A tak pro naše hlavní hrdiny veškerá minulost či budoucnost nejsou relevantní, jsou ochotní udělat cokoli, aby právě teď uspokojili svoje potřeby po další dávce. Okrást příbuzné, prodávat sebe sama či nakonec se obrátit proti těm, kteří v tom jsou od začátku s námi.. Nepříjemná podívaná, kterou táhne fantastický herecký ansámbl, se překvapivě (ne)šťastným koncem. Ale znovu to už vidět nemusím. 75%
kery-
kery-
3 671 bodů
10
Vše má svůj čas a mě trvalo celých 25 let od vydání k tomu, abych se dostal k tomuhle výbornému snímku. Jsem i docela rád že jsem se k němu nedostal dřív, protože by na mě určitě neměl takový dopad, jaký dokázal udělat dnes. Vidět Lea a Marka v rozkvětu jejich hereckého umu je senzační zážitek, a já jenom koukal, jak skvěle dokázal DiCaprio využít svůj talent už v jednadvaceti - ten chlap je prostě o třídu výš. Co se týká samotného filmu, tak jde o skvělé vyprávění cesty party gaunerů (což nijak neubírá na sympatiích) z téměř absolutního vrcholu až na samé dno, které v neuvěřitelně rychle plynoucím tempu vyvolá hodně nepříjemnou kyselost ve vašich ústech, ale zároveň i obrovské nadšení. Z fleku bych si to zvládnul pustit znova.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
10
"Projelo to mým tělem jako vlna. Veškerý pocit smutku, utrpení nebo viny beze stopy zmizel." Pro mě naprosté zjevení, které mi velmi důrazným způsobem připomnělo, že i já - ač je to k nevíře - jsem býval také mladý. A i když jsem se na rozdíl od hlavního hrdiny nedostal na samé dno, dokázal jsem se s ním v mnohém ztotožnit. Vybavily se mi dokonce i některé dávno zapomenuté pocity. To a fenomenální výkon pana DiCapria rozhodly o vysokém hodnocení. Film není pro každého (stejně jako třeba Candy) a jsem přesvědčen, že výše hodnocení bude u mnohých ovlivněna vlastní zkušeností.
Edward
Edward
2 481 bodů
8
8/10
Narcipes Freak
Narcipes Freak
308 bodů
5
Die Capr dobrej a celej film vcelku taky. Takový to temný drama, kdy středobod obsahu tvořej drogy a náhled na rozpad a následnou snahu o slepení duše náctiletýho magora. To mám vcelku rád, ale viděl jsem teda i uvěřitelnější a v prvý řadě zábavnější formy zpracování. TOhle je moc filmový.
Hazel
Hazel
221 bodů
9
Výborný film z prostředí americké mládeže závislé na drogách. Věřím, že místo zbytečných přednášek na základních a středních školách by bylo vhodné pustit dětem filmy podobného rázu. Nejen, že svou syrovostí a zobrazením kruté reality zaujmou teenagerovu pozornost, ale budou sloužit i jako odstrašující příklad. Leonardo DiCaprio zmítající se v abstinenčním záchvatu je excelentní a v tu chvíli může i té nejzaláskovanější fanynce přijít odporný. Dle mého jedna z jeho nejlepších scén. Mimo to se mi líbí, že ukazují vše okolo. Rodinu (tedy zoufalou matku), školu, basketbalové tréninky, celou tu partu kluků, kteří to jen zkouší, odreagovávají se a nakonec končí jako úplné lidské trosky. Drsnost příběhu podtrhuje i fakt, že je skutečný. Opravdu doporučuji pouštět mladým lidem. Je to přímo nutné...