Beast From 20,000 Fathoms, The

63%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Test atomové bomby někde v Arktidě osvobodí z ledového zajetí prehistorického dinosaura a začnou se dít věci. Každého jistě napadne přímá inspirace japonského snímku ´Godzilla´ (1954), ale ten vznikl až následující rok. Na padesátá léta je typické, že se použila jaderná energie. Vliv studené války byl v této době znatelný snad v každém snímku napříč žánry. Scénář je pevný, více sice konverzační, ale po technické stránce prostě dokonalý. Škoda jen, že je hodně znát vliv dějové šablony snímku ´King Kong´ (1933) a to se týká především části odehrávající se v útrobách velkoměsta. Nechybí ani souboj zvířat, v tomto případě odehrávající se v hlubinách oceánu. Scénář není špatný, ale chybí tomu nové nápady. Zkrátka to vypadá, že tvůrci honosně rozjeli etudu s novým monstrem, ale záhy jakoby ztratili nit a nevěděli co s tím. Je v tom sice moralizační varování před radiací způsobené atomovou zbraní, ale pochopí to vůbec někdo? Jaderným výbuchem to začne a použitím jaderné zbraně to také musí samozřejmě skončit. Monstru nic neublíží a tak vznikne nápad použít radioaktivní izotopové dělo. A že se finále odehraje v prostředí ohromných plamenů již teprve nepřekvapí. Pro filmové fanoušky je zajímavá závěrečná scéna odehrávající se kolem horské dráhy, ve které se objeví po monstru střílející muž. Není to nikdo jiný, než sám pozdější guru spaghetti westernů Lee Van Cleef. Nakonec, kdo si vybaví, proti čemu ve svých hereckých začátcích bojoval Clint Eastwood? No nic. Velkolepé scény v tomto snímku se do dnešních dob stali přímou inspirací, takže dnešní divák jakoby měl pocit, že tu vlastně nic honosného není. Zkrátka již vše prostě někde nesčíslněkrát viděl. To však nemění nic na věci, že se jedná o vkusně odvedenou filmařskou práci a je skutečně škoda, že, alespoň u nás, je tento snímek v rámci filmových klasik přehlížen.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Rozjíždí se to nadějně a film v první konverzační polovině navnadí na očekávanou destrukci New Yorku, ale bídná režisérská invence a matná gradace, kterou má vydařenější i boj o místo na pokladně v Kauflandu, to během promenády monstra na Time Square zašlapou do bahna průměru. Určitě ale třeba ocenit provedení většiny scén s obří potvorou, které nepůsobí ani dnes vůbec směšně - o to více zamrzí, že se nedočkaly šikovnějšího dirigenta, tak jako například o čtyřicet let později Jurský park.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
4
Základní kámen monster žánru z 50. let vznikal původně jako nízkorozpočtová reakce na obnovenou premiéru klasického King Konga a jeho nečekaný úspěch vyvolal vlnu obdobných kousků. Arktický začátek sice slibně navnadil, ale pak se dlouho jen únavně konverzovalo (i když tedy Paula Raymond byla docela šťabajzna), ale naštěstí se to ke konci zase rozjelo. Ale stejně si to asi budu pamatovat nejlépe jako "film, kde Lee van Cleef zastřelí dinosaura" a film, kde Ray Harryhausen poprvé dohlížel na kompletní trikové provedení.