Na šikmé ploše

60%
Na šikmé ploše
Plakát traileru
Student je obviněn z krádeže ve škole. Je vyloučen ze studií a otec ho za to vyhání z domova. Tím začíná jeho úpadek. V Paříži navazuje vztah s herečkou, poté se z něj stává barový tanečník. V Marseille nastoupí na loď, která podle něj míří do kolonií, nakonec se ale dostane zpátky domů, kde je mu odpuštěno. Film byl natočen podle divadelní hry Ivora Novella, který zároveň ztvárnil hlavního hrdinu dalšího Hitchcockova filmu Příšerný host.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
6.5
Těžký život dobrodruha, jak by se také dal označit osud hlavní postavy studenta Roddyho ve snímku z němé éry od budoucího režijního mistra hrůzy Alfreda Hitchcocka. Občas má někdo den blbec, ale Roddy má takových dní přehršel. Vždy, když něco vybuduje a vypadá to nadějně, ocitne ve znenadále ve spirále totálního chaosu a začne se mu vše hroutit. Přímočarý příběh, zpracován na základě divadelní hry autorů Novella a Constance Collier, má sice v jádru věci moralizační aspekt, ale po filmové stránce se to moc nepovedlo. Což údajně později uznal i samotný Hitchcock. Z jeho filmografie se ještě stále jedná o melodrama, který z počátku zaujmout může, ale později se stává fádním s naprosto úmorným dojmem. Pro fanoušky Alfreda Hitchcocka je to však naprostá povinnost.
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Mladý student je neprávem obviněn ze zneuctění koketné dívky. Je vyloučen ze školy a odchází z rodného domu do světa plného klamu a bolesti. Přes občasnou zdlouhavost je film režijně zajímavý a výborný klavírní doprovod navozuje patřičnou atmosféru. Imitace zvuku lodních motorů je fascinující. AH bylo 28 let. (2014)

Dodatečné informace

Původní název:
Abwärts (více)
  • Velká Británie Na šikmé ploše
  • Velká Británie Abwärts
  • Velká Británie C'est la vie
  • Velká Británie Decadencia
  • Velká Británie Downhill
  • Velká Británie Il declino
  • Velká Británie When Boys Leave Home
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění