Kurz negativního myšlení

75%
Kurz negativního myšlení
Plakát traileru
Geirrovi je třiatřicet. Před dvěma lety měl autonehodu, od té doby nemůže chodit a je impotentní. Jeho žena Ingvild, ve snaze zachránit manželství v krizi, pozve na delší návštěvu skupinu tělesně postižených, které vede agilní psycholožka Tori. Dosud sebedestruktivní milovník Johnnyho Cashe a válečných filmů se vzbouří proti nevítané invazi „pozitivní“ energie a za pomoci místy až brutální upřímnosti se pokusí ovládnout situaci. Uvnitř zánovního domu v poklidné čtvrti dochází během jedné noci k zúčtování s falešnou upřímností, dusivým soucitem a zdánlivě osvědčenými metodami léčby duše. Debutující režisér smísil známou formuli skandinávského psychologického dramatu o mezilidských vztazích se sarkasticky černou komedií syrového kvazidokumentárního vzhledu. Originálnímu tvaru přidává na atraktivitě hudební doprovod pro rockové fajnšmekry (Steppenwolf, Nina Simone či zmíněný Johnny Cash). (MFF Karlovy Vary 2007)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Tenhle film mi vyrazil dech a slupnul jsem ho, jako malinu. Parádní hořkosladká záležitost. To, že severská tvorba je skvělá vím už dávno, ale udělat takovou komedii na vážné téma, to je parketa, která není jednoduchá. Krátký svižný a úderný film, který jen tak nezapomenu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Výsledkem snahy tvůrců je svižný film, k dobru mu přihrává i sympaticky střízlivá stopáž, při kterém budete možná chvílemi nevěřícně kroutit hlavou, ale který je až příliš reálný než aby se dal označit za samoúčelný. Film Kurz negativního myšlení je velmi solidní ukázkou severské kinematografie, který i přes zdánlivou krutost nabízí srozumitelný a především hluboce lidský příběh. Na filmovém festivalu v Karlových Varech se promítal na beznadějně vyprodaných projekcích (dokonce i s lepšími akreditacemi) a vysloužil si od mezinárodní poroty zaslouženě i cenu za nejlepší režii.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Smutné komediální drama, které je podáno takovým stylem, že se musíte bavit, ikdyž jde o smutné téma. Skvělé herecké výkony, hudba a ten černej humor dělají z tohohle filmu, který se mi jevil jako o ničem slušnou podívanou, ze které mi mi vyšlo to, že ti zdraví lidé měli větší problémy než ti co byli handicapováni.

Dodatečné informace

Původní název:
Art of Negative Thinking, The (více)
  • Norsko Kurz negativního myšlení
  • Norsko Art of Negative Thinking, The
  • Norsko Die Kunst des negativen Denkens
  • Norsko I tehni tis arnitikis skepsis
  • Norsko Konsten att tänka negativt
  • Norsko Kunsten å tenke negativt
  • Norsko Kunsten at tænke negativt
  • Norsko Kurz negatívneho myslenia
  • Norsko L'art de la pensée négative
  • Norsko The Art of Negative Thinking
Premiéra v ČR:
18. 10. 2007
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Norsko
Čeština:
Kurz negativního myšlení je dostupný s českými titulky