Rozpuštěný a vypuštěný

82%

Články 10

Tyto klasické české filmy byste neměli minout
Filmy26. 12. 2023
Tyto klasické české filmy byste neměli minout

Pro každého z nás je českou filmovou klasikou něco jiného, neboť máme své favority, na které nedáme dopustit. Přesto jsme se rozhodli na danou otázku odpovědět a přinášíme vám obsáhlý přehled toho nejlepšího, co byste v české kinematografii neměli minout a co mezi naši klasiku určitě patří.

Pomáhal Formanovi, Svěrákovi, Menzelovi i Kleinovi. Václav Šašek zemřel v 89 letech
Téma22. 9. 2023
Pomáhal Formanovi, Svěrákovi, Menzelovi i Kleinovi. Václav Šašek zemřel v 89 letech

Ve čtvrtek v noci zemřel jeden z nejvýznamnějších českých filmových dramaturgů Václav Šašek. Na svém kontě má téměř 60 snímků jako dramaturg a 26 scénářů jako autor. Bez něj by neexistovala česká nová vlna a těžko si bez něj představit i 70., 80. a 90. léta naší kinematografie.

Josef Abrhám byl hercem do horších časů. Ale díky němu se  dalo snít, že budou lepší
Téma20. 5. 2022
Josef Abrhám byl hercem do horších časů. Ale díky němu se dalo snít, že budou lepší

Pokud něčí kariéra trvá přes šedesát let a objeví se na plátně a na obrazovkách ve více než 190 titulech a desítkách úloh na divadle, nejde o něm prakticky napsat komplexní portrét. Zároveň by bylo nepřesné ustrnout u pár nejznámějších rolí. Všichni milují Vrchní, prchni! a mnoho lidí vzpomíná na Nemocnici na kraji města jako na onen seriál seriálů. Zkusme se ale nejprve podívat, na co se u Josefa Abrháma takřka zapomnělo, a potom na to, jaký typ člověka pro nás ztělesňoval.

Zdeněk Svěrák: "Hlášky ke mně chodí samy."
Rozhovory28. 3. 2021
Zdeněk Svěrák: "Hlášky ke mně chodí samy."

Scenárista a herec Zdeněk Svěrák dnes slaví 85. narozeniny a my vám při té příležitosti otevíráme rozhovor z roku 2010, který byl pořízen na filmovém festivalu ve Zlíně. PŮVODNÍ TEXT: K vrcholům 50. ročníku mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně bezpochyby patřilo setkání scenáristy, herce, textaře a cimrmanologa Zdeňka Svěráka s diváky. Vyprávěl o tom, čím chtěl být jako dítě, kdo je vinen tím, že začal psát filmové scénáře, jak za totality bojoval s cenzurou, kdy synovi nadával do hajzlů i kdo je vrchním dodavatelem hlášek do jeho filmů.

Legendární inženýr Králík. Otec Ježíška. Nejlepší filmy jubilanta Josefa Abrháma
Téma14. 12. 2019
Legendární inženýr Králík. Otec Ježíška. Nejlepší filmy jubilanta Josefa Abrháma

U filmu jako herec debutoval před 58 lety. Dnes slaví 80. narozeniny a na kontě má přes 100 rolí. Českého lva obdržel za Šakalí léta (1993), do duší tuzemských diváků se nicméně zapsal hlavně díky nesmrtelným filmům Oldřicha Lipského-Ladislava Smoljaka-Zdeňka Svěráka (Vrchní, prchni!, Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk). V jakých snímcích vás Josef Abrhám zaujal nejvíce?

Do "českého nebe" zamířil Jaroslav Weigel, herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana
Téma5. 9. 2019
Do "českého nebe" zamířil Jaroslav Weigel, herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana

Vyznavači cimrmanovského humoru a tradičního divadelního souboru mají další důvod k zármutku. Ve čtvrtek 5. září 2019 zemřel ve věku 88 let Jaroslav Weigel, herec a scénograf významného souboru, který se představil i v několika filmech tvůrčího dua Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák.

Ve věku 76 let zemřel hudební skladatel Petr Skoumal
Filmy28. 9. 2014
Ve věku 76 let zemřel hudební skladatel Petr Skoumal

Český hudební skladatel Petr Skoumal se proslavil filmovou hudbou a to jak k filmům pro děti, tak i pro dospělé. Jeho smrt potvrdil jeho dlouholetý spolupracovník Michal Prokop.

Ve věku 87 let zemřela herečka  Jaroslava Adamová
Filmy16. 6. 2012
Ve věku 87 let zemřela herečka Jaroslava Adamová

Ve věku 87 let zemřela herečka Jaroslava Adamová. Naposledy se objevila ve snímcích Zasaženi bleskem, Stínu neutečeš a objevila se i v roli matky hlavní hrdinky v podání Kamily Magálové ve filmu Líbáš jako Bůh. Jaroslava Adamová byla především divadelní herečkou a pracovala hodně v dabingu.

Český lev 2010: Do síně slávy vstoupí Zdeněk Svěrák!
Filmy4. 3. 2011
Český lev 2010: Do síně slávy vstoupí Zdeněk Svěrák!

Přišel na svět jako náhradník za staršího bratra, aby ho rodičům nahradil. Dnes patří mezi těch nemnoho českých filmařů, jejichž jméno a práci zná v této zemi doslova každý. Po Vratných lahvích sice avizoval, že je to jeho vůbec poslední scénář, nyní ale ještě jeden kousek přece jen nevylučuje.

České nebe Ladislava Smoljaka
Téma6. 6. 2010
České nebe Ladislava Smoljaka

Nemohl jsem z něj spustit oči. Pohublý, propadlé tváře, ale přesný - v intonaci, gestu i pohybu. Schválně jsem se na něj díval při pravidelných rozcvičkách, se kterými na pódium vtrhával Miroslav Tyrš, ale neulevoval si ani v nejmenším. A herecký fórek, kterým čelil nečekanému návratu maršála Radeckého, patřil onoho večera k těm vůbec nejvydařenějším.