Rozmarné léto

79%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Milý a inteligentní film. Přesně takový jaký bych od spojení Vančura - Menzel čekal. Celé to působí jako pohlazení po duši. Tak hřejivý a lidský film budete jinde jen těžko hledat. Navíc ty nesmrtelné hlášky,které za ta léta zlidověly. Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Odpočinkový film, který mě ale po chvíli hodí do deprese. Film je dosti ponurý a plný intelektuálního humoru a neustálého hašteření se tří kamarádů. Za úplný poklad českého filmu tento snímek nepovažuji, přesto oceňuji poetičnost a nadhled herců i tvůrců. Není to můj nejoblíbenější film, ale s přibývajícími lety se mi líbí více a více.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Naprosto úžasné. Film neurazí a celkem dobře se sleduje.
avenis
avenis
8 056 bodů
7
U tohoto klasického dílka české kinmatografie jsem vnitřně rozpolcená. Jako zfilmovanou klasiku to beru. Ale od prvního shlédnutí jsem k lidem zaujala nesympatické stanovisko. A nemůžu se zbavit pocitu zasmrádlého odéru, vší, blech, plísně a obecné špíny vůbec... A hlavně dojmu všeobecné závisti a hraného přátelství. No a ten rybářský háček to jen všechno korunuje.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Náročný Vančurův text je přijatelnější v této filmové komedii. Ale je dobré, že jej nepřevedli do dnešní češtiny! Nebylo by to ono. "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným", kdo by větu z tohoto filmu neznal a běžně nepoužíval?! Jak všedně by to znělo, kdyby majitel lázní Antonín Důra konstatoval, že "toto léto se nějak nepovedlo". Třeba! Nebo tak nějak podobně. Šití natrženého ucha abbého Rocha (Františka Řeháka) háčkem na ryby vždy na jednu stranu odvrací můj zrak, na stranu druhou však chci vidět výraz kanovníka, i majitele lázní Rudolfa Hrušínského, který se operace ujal. Za zmínku stojí i výkon režiséra filmu Jiřího Menzela jako potulného kouzelníka Arnoštka a jeho krásné schovanky Anny, kterou si zahrála mladičká Jana Preissová ještě jako Jana Drchalová. Jiřímu Menzelovi ještě nebylo 30 let, když tento film natočil, stejně se ale nemohu zbavit dojmu, že to bylo vůbec to nejlepší, co kdy režíroval.
miza
miza
2 336 bodů
8
Jeden poklad českého filmového a hereckého umění.
Dominikap
Dominikap
436 bodů
10
poetické povídání z úst Vladislava Vančury, nádherně natočené Jiřím Menzelem. Lidový Rudolf Hrušínský, "netikavka" Vlastimil Brodský, nový Frabtišek Řehák, rázná Míla Myslíková, kouzeně jemná Jana Preissová a světaznalý Jiří Menzel. Tento film by se měl, v rámci zachování českého jazyka, na základních školách.