Karneval duší

67%
Karneval duší
Karneval duší
Do dušičkové nálady není dobré zhurta vpadnout jako oběšenec do propadla, spíš je třeba do ní rozvážně a ladně vklouznout jako skalpel do nebožtíka nebo rakev do pece. Právě takové vklouznutí nabízí divákům úvodní film dušičkového speciálu Otrlce, dnes již klasický horor Karneval duší. Snímek o mladé Mary, kterou po automobilové nehodě pronásleduje tajuplný cizinec s mrtvolnou tváří, se do dějin žánru zapsal jako neobvyklé dílo založené na pozvolném budování ponuré fantaskní atmosféry.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
Nízkorozpočtová kultovní hororová klasika svého času udávající směr a dodnes je u mnohých snímků znatelný vliv. Příběh je jednodušší než by se zdálo, ale v rámci depresivních, strašidelných a vůbec deprimujících scén, je z námětu vytlačeno maximum. Už ta představa, že někdo jako zázrakem přežije těžkou autonehodu, aby si posléze uvědomil, že v okolí není něco v pořádku, pohyboval se ulicemi s pocitem být neustále pronásledován podivnou postavou, po nějaké době si uvědomil, že pro okolní svět jakoby byl neviditelný a navíc byl přitahován do děsivého místa jakési opuštěné pouťové atrakce, může být pro mnohého něco naprosto nepředstavitelného. Okolní svět jako by se zkrátka změnil, i když vše probíhá tak, jak má. O to víc vyzní šokující finále. Režisér Herk Harvey, který si ve snímku i zahrál, naplnil svůj filmový počin spoustou strašidelných a znepokojivých obrazů množstvím lidí strašidelně hledících do kamery, dlouhými záběry jak v interiéru, tak i v exteriéru, s tajemným dojmem, že se něco stane, množstvím opuštěných budov vyvolávající nepříjemný pocit, rychlé přiblížení či zrychlení obrazu, a dalších metod k vytvoření opravdového znepokojivého diváckého pocitu během sledování. Tomu napomáhá i pronikavě zlověstný soundtrack podtrhující danou atmosféru. Nakonec, zvuk varhan už v podstatě mluví samo za sebe. Snímek je zkrátka plný nápadů, které v 60. letech prostě museli uchvátit. V dnešní době už je to právě vlivem stáří snímku zcela někde jinde, ale jako hororová klasika mysteriozního hávu stále zůstává příznačná ve své podstatě a daných tvůrčích myšlenek. Prý se tímto počinem inspirován i George A. Romero pro natočení svého legendárního snímku ´Noc oživlých mrtvol´ (1968). Když oba snímky porovnáme, je tato informace uvěřitelná. Jedná se tedy o příznačnou hororovou mysteriózní klasiku, která by neměla chybět ve sbírce fanoušků hororových snímků.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
V té době film opravdu mohl navodit pocity neklidu a uhranout mysteriózním příběhem, ale to jen proto, že nároky byly stále poměrně nízké. Karneval Duší jistě měl vliv na lepší filmy a kvalitní výtvarnou stránku mu upřít nemohu ani ku dnešnímu dni. Některé obrazové kompozice a scény mi připomínají to nejlepší z Lynche nebo Hitchcocka. Jako celek to ale opravdu nefunguje, protože jednotlivé pasáže a dění v nich obsaženo působí příliš kostrbatě. Chybí tomu jakási organičnost, lehkost a hloubka. Zpracování mnoha momentů se mi často zdála příliš umělá a tedy i nefunkční. Film mě tím pádem vůbec nevtáhl. Jednak je to chyba nedostatečně propracovaného scénáře a jednak režijním vedením na place, kde se řeší, jak má i to nejdrobnější dění navazovat na sebe tak, aby došlo ke koherenci, organičnosti, přirozenosti, šířce a hloubce - zkrátka tomu, díky čemuž divák může být do filmu vtažen i během jednoho dialogu. K tomu je však vyžadován vybroušený cit a ten zkrátka každý nemá. Naštěstí pro mnoho tvůrců ho nemá ani většina diváků...

Dodatečné informace

Původní název:
Carnival of Souls (více)
  • USA Karneval duší
  • USA Carnival of Souls
  • USA Carnaval de Almas
  • USA De infernaliska
  • USA El carnaval de las almas
  • USA Helvetilliset
  • USA Kadotettuja sieluja
  • USA Karnawal umarlych
  • USA Le carnaval des âmes
  • USA Tanz der toten Seelen
  • USA To simadi tis amartias
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,03 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch