Romance pro křídlovku

80%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Moc pěkný film, ze kterého dýchá starý lidsky vesnický duch. Jaromír Hanzlík byl v jeho hereckých začátcích skvělý a role mu sedla. Spojení Otakar Vávra a František Hrubín zafungovala skvěle. Je to jeden z klenotů naší kinematografie a v našich TV ho takřka není vidět.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nemůžu se zbavit pocitu, že tahle instant classic československé tvorby není zajímavá absolutně ničím od provedení po příběh.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Nemám nic proti formě, proti obsahu ovšem ano, u předloy i u filmu. Že by mohl mít mrtvý dědeček přednost před živou přítelkyní, to prostě nechápu.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Tam jsem si zamilovala mladého Jaromíra Hanzlíka. Vlastně film-báseň. Není moc o ničem. O mládí, o stáří, děj plyne pomalu, ale když se na to člověk dívá jako na Hrubínovu báseň, pak se do toho musí zamilovat. František Hrubín měl na Sázavě chatu a během natáčení se s Jaromírem Hanzlíkem spřátelil. Není divu! Výběr herců byl opravdu šťastný. Roli dědečka přijal polský herec Janusz Strachocki poté, co ji odmítl František Smolík. Františka Smolíka jsem si vždycky velice vážila (Vyšší princip, Městečko na dlani...). Ale jsem ráda, že ta tvář byla u nás "neokoukaná". Křehké, lyrické dílo, pravděpodobně to nejlepší, co Otakar Vávra natočil.
miza
miza
2 336 bodů
Skvělě natočená básnická próza od F,Hrubína a skvělé herecké výkony.Nezapomenutelný je dědeček v podání polského herce Janusze Strachockého.A i role Miriam Kantorkové je velice krásně zahraná.
czech-movie
1 476 bodů
10
Jaromír Hanzlík jako mladý nezkušený a ve filmu dokonalý herec. Nádherně zpracovaná předloha od F. Hrubína, které snad nic nelze vytknout.
bmagic
bmagic
567 bodů
9
Nádherný příběh, lidský, o prioritách či žebříčku hodnot. Mladičký Jaromír Hanzlík, ale už výborný. Provokativní a krásná Zuzana Cigánová. Velmi uvěřitelná stařecká demence dědečka v podání Janusze Strachockiho. Ani se mi nechce věřit, že tak lyrický příběh režíroval direktor megalomanských děl jako je "Osvobození Prahy" či "Sokolovo".
jakub-jiriste
21 bodů
10
Jeden z mých vrcholných zážitků co se týče naší kinematografie. Neopakovatelně působivý a dojímavý příběh, který navíc uchvacuje svou jednoduchostí a spontánností. Vávra dosahuje svého vrcholu v dokonalé symbióze s Hrubínovou básní a vytváří z ní tak čisté filmové dílo, až zůstává rozum stát. Křehká romance zasazená do letní přírody a vděčného prostředí pouti je však jen jednou devizou. Tou druhou je naprosto sugestivní a v našem filmu ojedinělá linie dědečka, u kterého příroda získává jiný, mrazivější dojem. A v závěru jsou tyto dvě naprosto kontrastní pohledy na život spojeny rukou génia. Hanzlík a Cigánová jsou dokonale přirození, ale i tak je mírně zastiňuje výborně vybraný Strachocki ve své "fyzické roli" člověka, kterého se již dotýká smrt.