Sedm mužů na zabití

70%
Sedm mužů na zabití

Americký režisér Budd Boetticher (1916–2001) se uplatnil především jako tvůrce westernů. Nejznámější z jeho tvorby je série sedmi westernových snímků z druhé poloviny padesátých let, v nichž hlavní roli mlčenlivého hrdiny vytvořil Randolph Scott. Prvním z nich je film Sedm mužů na zabití (1956), v němž Scott ztělesnil bývalého šerifa Bena Stridea, neúnavně sledujícího stopu sedmi desperátů, kteří při přepadení kanceláře společnosti Wells Fargo zabili jeho ženu. Na své cestě se setkává s manželskou dvojicí Grierových, nezkušených osadníků putujících do Kalifornie, a rozhodne se jim pomoci. Jeho hlavním cílem však zůstává pomsta... Autorem scénáře byl Burt Kennedy, který se později sám stal režisérem westernů (u nás známe např. jeho parodii Podporujte svého šerifa). Vedle Randolpha Scotta ve snímku účinkuje v roli Annie Greerové bývalá smluvní herečka Paramountu Gail Russellová, jejíž kariéra v té době už byla na ústupu kvůli problémům s alkoholem, a Lee Marvin, který v roli někdejšího trestance Masterse podává nebývale plnokrevný výkon. Snímek se odehrává v Arizoně, ale natáčel se v oblíbené westernové lokaci u kalifornského městečka Lone Pine a také v Calabasas, ležícím v losangeleském San Fernando Valley. Producentem filmu, který vznikl ve výrobní společnosti Johna Waynea, byl syn známého britského herce Andrew V. McLaglen, který rovněž u westernů zůstal jako úspěšný režisér (mj. McLintock!, Shenandoah nebo Bandolero). (TV program)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Přepadli banku a během toho zabili ženu. A byla to žena bývalého šerifa a jak už to tak bývá, to neměli dělat. Onen bývalý šerif se okamžitě vydává na cestu pomsty. Příběh natočený hollywoodským stylem své doby, takže westernové dobrodružství krapet postrádá napětí, ale to neznamená, že by to byl film nějak špatný. Jako správný western má žánrově vše podstatné. Onoho šerifa si zahrál Randolph Scott a není co mu vytknout. Snímek trvá neobvyklé hodinu a čtvrt, ale aspoň dějově nejsou náznaky zbytečného natahování. Westernová klasika z počátku druhé poloviny padesátých let se všemi svými klady i zápory.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Starý dobrý americký western, odehrávající se ve skalách se všemi atributy, které k westernu patří jako jsou přestřelky, koně, kovbojové, osadníci, indiáni, krásná žena, charakterní šerif, tedy bývalý, mstící se za smrt své manželky, po smrti hrdinčina muže je zde náznak nového milostného vztahu, ale pouhý náznak.Vyloženým happy endem film nekončí. Navíc má tento western rychlý spád a nijak nepřemrštěnou délku. Randolpha Scotta nějak neznám, i když se na westerny dívám včetně těch starších. Ale dočetla jsem se, že do této role Bena Stridea byl původně zvažován mně velmi dobře známý John Wayne.

Dodatečné informace

Původní název:
7 men from now (více)
  • USA Sedm mužů na zabití
  • USA 7 men from now
  • USA 7 Men from Now
  • USA Der Siebente ist dran
  • USA I sette assassini
  • USA I symmoria ton 7 dolofonon
  • USA Los siete asesinos
  • USA Seitsemän miestä jäljellä
  • USA Sept hommes à abattre
  • USA Sete Homens sem Destino
  • USA Sju män kvar
  • USA Sju mäns död
  • USA Syv mænd jages
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Sedm mužů na zabití