Rok nebezpečného života

68%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Peter Weir patří mezi typ režisérů, kteří tvoří pro všechny, ale to mu nijak nebrání své filmy naplno rozvinout. Jeho "mainstreamovost" nepramení z ústupků, změkčování ani braní ohledů na diváky, ale z obdivuhodně precizní schopnosti odvyprávět příběh, zaměřit se na možná jednoduchou, ale komplexní myšlenku a ji zobrazit tak, že promlouvá ke každému. Dělá to na stejné úrovni jako Miloš Forman nebo Thomas Vinterberg, jen on se uchyluje mnohem častěji ke spirituálnu a přírodě. Rok nebezpečného života tomu plně odpovídá, snad jen přírody zde mnoho není. Že patří mezi ty méně uznávané, přičítám diváckým očekáváním, že budeme svědky dalšího příběhu muže, který svými činy vyvolal či alespoň zásadně ovlivnil revoluci. Jenže Weir vypráví právě o tom, že takové příběhy neodpovídají realitě.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Hezký film Petera Weira s Melem Gibsonem a Sigourney Weaver, mezi kterými bylo tolik chemie, že jsem úplně zapomínal, že sleduji herce. I po letech to funguje, je to napínavé, pěkně zahrané, chvílemi nečekaně bláznivé a originální. Žádný hollywoodský prefabrikát. Příjemná podívaná.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
6.5
Celkem pohoda, ale sem tam to na mě působilo jako nějaký romantický film. Což by asi nemělo. Peter Weir je pro mě docela nečitelný režisér. Tenhle film považuji ještě za jeden z jeho filmů, který mě i docela bavil (ale umí i lepší). Weir herce vybrat a vést umí, ale jeho filmy mě někdy docela zklamou. Tenhle je u mě lepším průměrem.