Legenda o Vánocích

74%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Finská kinematografie je další, která je českou distribucí naprosto přehlížena. I stal se ten zázrak a český divák se může těšit alespoň z jejich vánočního příběhu. Finským dětem se tu vysvětluje, jak je to s tím rozdáváním vánočních dárků. Kdy, jak a kdo s tím vlastně začal. A hlavně proč. Na filmu se viditelně nešetřilo a tak co záběr, to po výtvarné stránce pastva pro oči. Příběh je překrásný, lidový, lidský a v jistém smyslu i morální. Tento snímek má právo být pravidelným vánočním filmem televizních obrazovek a to českých nevyjímaje. Proč se tak neděje je asi jasné.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Velmi pěkné. Nápad ukotvit legendu o Santa Clausovi jakoby do reality a sledovat, jak obyčejně to všechno vzniklo, je výborný. Do toho romantické scenérie historického severského venkova a nádherná zasněžená krajina. Pohladilo po duši. Jen prkenné herecké výkony mě občas vadily, ale na atmosféře to nijak neubírá. Dobrá volba pro vánoční čas. P. S. Ten oficiální text distributora v obsahu je teda fakt dobrý blábol, který s dějem filmu nemá téměř nic společného. Děsný...
Peter12
Peter12
810 bodů
9
Pre mňa najkrajší vianočný film ktorý som videl.Aj prostredie fínskej krajiny vytvára krásnu zimnú atmosféru.Viem si predstaviť,že presne takto vznikla legenda o Vianociach.Začalo to tak,že Nicolas stratil rodičov aj sestru na Štedrý deň,na vianočný film to nezačalo šťastne ale taký je život,nie vždy je šťastný.Potom každý rok bol v inej rodine,až keď sa nedostal k samotárskemu a hlavne zlému Lisakkimu. Smutný príbeh, ale vzápätí krásny.