Rodinné trampoty oficiála Tříšky

75%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Velice lidský a příjemný film o zprvu nerudném oficiálovi ve výslužbě. Trošku z toho samozřejmé vykukuje tehdejší propaganda, ale to neberu jako mínus, taková byla doba. Pro mě je to symaptický uklidňující film, který mě přenese do klidných dob bez stresu a honbou za mejatkem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Živit se jako úředník bylo, je a vždy bude o nervy. Když stále někdo přichází, stále něco chce a ono nic není, z toho by jednou zešílel snad každý. To se stalo i panu Třískovi pracujícího na bytovém úřadě. Křik a randál žadatelů o byt mu jednou tak narušilo psychickou odolnost, že mu vadil i zpěv pochodujících vojáků venku pod okny. Lékařská rada je vždy stejná. Chce to klid. Pan Tříška tedy popadne svoji početnou rodinu a vyjede na venkov. A o tom, jak si tam počíná právě vypráví tento snímek, který svým humorem a komediálním výkonem Saši Rašilova st. nestárne a pobaví i dnes. A beze studu lze tvrdit, že mnohé současné komedie z venkovského prostředí tomuto snímku nesahají ani po podrážky bot. Samozřejmě že se jedná o budovatelskou agitku, ale snímek je natočen tak senzačně, že se tento neduh zcela vytrácí. Nakonec, dnešní mladá generace již na tom onu agitku nepozná, takže je snímek naprosto neškodný. Venkovský vzduch a lidská angažovanost na diváka doslova dýchá a vytváří příjemný pocit spokojenosti. Snímek je svěží, má skvělou atmosféru a dobového venkovského ducha. Je to zkrátka film, který pohladí.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7
Film, kterým se nejspíš inspiroval dnes vcelku rozšířený fenomén agroturistiky:-) Aneb čerstvý penzista Saša Rašilov se vydává s rodinkou uklidnit si nervy a skončí na poli pěkně v duchu poválečného nadšení z toho, že teď už vojáci nemusí bojovat, mohou místo toho na poli sklízet obilí. Právě to nadšení, kterému člověk i po těch letech rozumí, je na tom velice milé, ještě z toho není cítit politická agitka typická pro tolik filmů vznikajících v následujících desetiletích... A je to také příležitost vidět velmi mladého Josefa Kemra a Rudolfa Hrušínského.
zdenek-karas
zdenek-karas
153 bodů
10
JE TO MOC DOBRY FILM