Rebel bez příčiny

76%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Nějak mě zklamalo to vyústění. Dějová linie s pološíleným kamarádem tomu podle mě moc nepomohla a až moc se tlačí do popředí. Kdyby se to víc věnovalo skutečné generační výpovědi a ne jen jednomu do extrému zahnanému případu, bylo by to o ten poslední stupínek lepší. Takhle je to jen působivá podívaná, ale úplně pod kůži se to nedostane.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Film se natáčel na barevný materiál, ačkoli původně měl být černobílý. Jeho barevná estetika však skutečně funguje i po letech a oslovuje dodnes stále nové a nové mladé diváky. Červená a černá symbolizují zmatek, Jim se převléká z hnědé do červené a Judy z červené na růžovou. Režisér Ray řekl:,,Když poprvé vidíte Jima v červeném saku s jeho černým mercedesem, nejde o pózu. Je to varování. Je to znak.“ Je zajímavé, že i když tento snímek třeba hodně mladých lidí nikdy nevidělo, má v pokojích na stěnách plakáty právě z tohoto filmu. Dean své kolegy hodně podporoval. Sám šel za hranice normálnosti. Jako vyznavač Stanislavského metody, pokud měl být opilý, byl úplně našrot a pokud měl mít zlomenou ruku, tak si jí sám prostě zlomil…AUVA. Při testovací projekci se diváci některým jeho extempore tak smáli, že tvůrci z obavy přidali na hudebním doprovodu. Film se natáčel během dubna a května 1955 a hned po jeho skončení James Dean skočil do natáčení dalšího projektu. Pro úplnost to byl snímek Gigant. Ještě před uvedením do kin přišla krutá zpráva. James Dean se zabil ve svém porschi. Divačky byly zoufalé. Studio Warner Bros dostávalo tisíce dopisů a film se stal okamžitě hitem. Film se už při premiéře stal kasaštykem, při rozpočtu 600 000 dolarů vydělal jenom v severoamerických kinech 4, 6 milionu dolarů. Je docela drsné, že většina z představitelů filmu se hvězdami nestala. Sal Mineo byl v roce 1976 zavražděn v parku, Natalie Wood se utopila v roce 1981 a psycholog Lindner zemřel již rok po uvedení filmu do kin. Film Rebel bez příčiny však obstál zkoušce času a právem patří do zlatého fondu.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Dospívající dítka jsou pěkná kvítka. Je dobře známým faktem, že někdy v padesátých letech se v mnoha liberálních státech událo cosi (mnoho otřepaných a známých faktorů), kvůli čemu začala být pubertální mysl těžce svévolná a spíše než k rodičům vzhlížela k neohroženým westernovým hrdinům. A je taktéž velmi známou věcí, že Rebel bez příčiny je vrcholem v dané oblasti filmové vlny. Příběh je až podezřele primitivní a při pohledu na samotný scénář by bylo každému s podivem, že se honosí nálepkou kultovních rozměrů, avšak zdání klame. Vše je přesně na svém místě, rebelující puberťáci nepůsobí zdaleka jen jako banda protivných fracků a hlavní myšlenka, tak okatě deklamovaná už v textech distributorů, je nakonec znázorněna natolik chytře a působivě, že zestárnutí způsobené odlišnými generačními návyky filmu rozhodně nehrozí (spíše naopak). A pak je tu ještě James Dean - herec s charakterem Brada Pitta a nadáním Marlona Branda - jehož předčasného odchodu teprve nyní vysoce lituji. On je tím hlavním motorem, který předjel svou dobu a zajistil filmu takový status, jaký drží dodnes. Čest jeho památce.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Co mají společného Rošťáci, Snídaňový klub a třeba Pomáda právě s Rebelem bez příčiny? Jsou to generační filmy, které jsou točeny jako ukázka života v době pro lidi, kteří ho právě žijí. Současně ale zpětně díky svojí dobové aktuálnosti umožňuje nahlédnout dalším generacím do jejich vidění doby (pozor nikoli do skutečného obrazu doby, jelikož ten je vždy romantizován a pokřiven nedospělým pohledem člověka, kterých vlastně plnohodnotně ještě není členem společnosti).. Rebel bez příčiny je sondou do života mládeže na začátku 50. let, kdy vlastně ani nejde o to, jak moc je zrcadlil, ale díky své obrovské tehdejší popularitě se lidé automaticky začnou do postav stylizovat a chovat se jako ony, tedy nakonec film je jakousi imitací jejich životů.. Sledujeme hlavního hrdinu Jima, který je vykreslován jako věčný průšvihář, jenž nutí svoje rodiče se s ním neustále stěhovat, aby měli ve městě šanci na slušný čistý štít a nikdo se na ně neustále nedíval skrz prsty. Ale je v novém městě, kde ho ještě nikdo nezná a on tak má další šanci najít si přátele a začít konečně normálně žít.. Klišé dospívání, neskonalé odporování rodičů, kteří nemohou chápat, co se děje a stejně se pořád ptají, tak si tvůrci vykládají své vidění mládeže, jaká ale můžete překlopit do jakékoli jiné doby a bude stejně fungovat.. Rebel bez příčiny vypadá, že má co nabídnout. Věčně mladý James Dean zase hraje nevyrovnaného kluka, který si hledá svoje místo a snaží se jako "cizinec" vydobýt si respekt školské party, zatímco místní si ho jako nováčka musí patřičně ozkoušet, zda má na to být jedním z nich.. K tomuhle si tvůrci pomáhají výčtem tolika amerických žánrových klišé, až bych opravdu věřil, že v téhle době to ještě nikdo za nevkus nepovažoval. A škoda, že se více nerozpracovává milostná linka.. Je sice skvělé, že i po skoro 70ti letech dokáže film zabavit, skutečně ještě i nastínit některé životní otázky, které se pro svoji univerzálnost přenesly i na mladší generace, jen možná tak moc chce něco předat, že jde proti myšlence záznamu doby a vhledu do myšlení téhle generace, jen aby naservíroval šokující závěr a pointu.. Ale někdo tuhle přibarvenou filmovou kroniku nemá moc rád, když proklel tři hlavní mladé herecké představitele a je velmi brzy, než aby naplno okusili ten dospělý život, vůči němuž se tady staví, osud jim životní cesty pokaždé velmi tragicky zastavil, anebo to byl boží záměr.. Rebel bez příčiny skutečně ještě něco v sobě má, ale už se dnes najde jen málo těch, kteří by to dnes chtěli slyšet.. 70%
petr-hnyk
1 542 bodů
10
Tento film nabízí více než jen modré oči Jamese Drama. Snimek, který vznikl o 40 let dříve než legendární středoškolský seriál z Beverly Hills, překvapí i dnes svou otevřeností a aktuálností.
barborasalome
barborasalome
522 bodů
8.5
No tato, že stihl natočit během svého krátkého života minimum filmů,každý je kvalitní. James Dean.Rebel bez příčiny.