Rebel bez příčiny

76%
Rebel bez příčiny

Tak už to v životě chodíněkdo se v noci potuluje po ulicích, někdo spáchá opileckou výtržnost a někdo zastřelí matčinou pistolí pár štěňat. Běžné žánrové obrázky v pracovním deníku úředníka z oddělení pro mladistvé delikventy. Kde jinde se mohli společně sejít, než na policejní stanici? Jim, Judy a Platón, mladí, rozhněvaní vzbouřenci bez cíle, kteří žijí v odcizené samotě svých protestů, ve světě snaživých, lhostejných a příliš pomalu chápajících dospělých. Možná právě proto je přitahují strmé skalní útesy, na kterých hrají své nebezpečné hry pro tvrdé chlapy. Jim a šéf party Buzz začali svůj souboj na nože, a pokračují v něm večer na útesech za městem. Když Judy odstartovala jejich sebevražednou jízýdu, nikdo netušil, že jednoho z nich bude ta šílená hra na odvahu stáž životPodle literární předlohy Dr. Roberta Lindnera vznikl kultovní film o pocitech, hledání a nalézání ztracené generace 50. let. Režisér hořkého pohledu na svět Nicholas Ray (In a Lonely Place) podřídil přípravu, natáčení i výběr herců autentickým kontextům, a natočil zřejmě vrcholný snímek své filmografie. Mezi jeho výrazné klady patří nepochybně obsazení Jamese Deana, který v témže roce již zazářil v Kazanově filmu Na východ od ráje. Smutný, zraněný i zraňující hrdina v modrých džínách, se stal symbolem dospívající generace, bouřící se proti rodičům a světu, který pro ně připravili. Zatímco jeho pratnerku Natalii Woodovou čeká ještě řada rolí (např. West Side Story) přesedl James Dean z Jimova černého mercedesu ještě tentýž rok do svého bílého porsche a rozjel se ke své poslední zkoušce odvahy. Král teenagerů zemřel, rebel Jim zůstal nesmrtelný




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Nějak mě zklamalo to vyústění. Dějová linie s pološíleným kamarádem tomu podle mě moc nepomohla a až moc se tlačí do popředí. Kdyby se to víc věnovalo skutečné generační výpovědi a ne jen jednomu do extrému zahnanému případu, bylo by to o ten poslední stupínek lepší. Takhle je to jen působivá podívaná, ale úplně pod kůži se to nedostane.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Film se natáčel na barevný materiál, ačkoli původně měl být černobílý. Jeho barevná estetika však skutečně funguje i po letech a oslovuje dodnes stále nové a nové mladé diváky. Červená a černá symbolizují zmatek, Jim se převléká z hnědé do červené a Judy z červené na růžovou. Režisér Ray řekl:,,Když poprvé vidíte Jima v červeném saku s jeho černým mercedesem, nejde o pózu. Je to varování. Je to znak.“ Je zajímavé, že i když tento snímek třeba hodně mladých lidí nikdy nevidělo, má v pokojích na stěnách plakáty právě z tohoto filmu. Dean své kolegy hodně podporoval. Sám šel za hranice normálnosti. Jako vyznavač Stanislavského metody, pokud měl být opilý, byl úplně našrot a pokud měl mít zlomenou ruku, tak si jí sám prostě zlomil…AUVA. Při testovací projekci se diváci některým jeho extempore tak smáli, že tvůrci z obavy přidali na hudebním doprovodu. Film se natáčel během dubna a května 1955 a hned po jeho skončení James Dean skočil do natáčení dalšího projektu. Pro úplnost to byl snímek Gigant. Ještě před uvedením do kin přišla krutá zpráva. James Dean se zabil ve svém porschi. Divačky byly zoufalé. Studio Warner Bros dostávalo tisíce dopisů a film se stal okamžitě hitem. Film se už při premiéře stal kasaštykem, při rozpočtu 600 000 dolarů vydělal jenom v severoamerických kinech 4, 6 milionu dolarů. Je docela drsné, že většina z představitelů filmu se hvězdami nestala. Sal Mineo byl v roce 1976 zavražděn v parku, Natalie Wood se utopila v roce 1981 a psycholog Lindner zemřel již rok po uvedení filmu do kin. Film Rebel bez příčiny však obstál zkoušce času a právem patří do zlatého fondu.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Dospívající dítka jsou pěkná kvítka. Je dobře známým faktem, že někdy v padesátých letech se v mnoha liberálních státech událo cosi (mnoho otřepaných a známých faktorů), kvůli čemu začala být pubertální mysl těžce svévolná a spíše než k rodičům vzhlížela k neohroženým westernovým hrdinům. A je taktéž velmi známou věcí, že Rebel bez příčiny je vrcholem v dané oblasti filmové vlny. Příběh je až podezřele primitivní a při pohledu na samotný scénář by bylo každému s podivem, že se honosí nálepkou kultovních rozměrů, avšak zdání klame. Vše je přesně na svém místě, rebelující puberťáci nepůsobí zdaleka jen jako banda protivných fracků a hlavní myšlenka, tak okatě deklamovaná už v textech distributorů, je nakonec znázorněna natolik chytře a působivě, že zestárnutí způsobené odlišnými generačními návyky filmu rozhodně nehrozí (spíše naopak). A pak je tu ještě James Dean - herec s charakterem Brada Pitta a nadáním Marlona Branda - jehož předčasného odchodu teprve nyní vysoce lituji. On je tím hlavním motorem, který předjel svou dobu a zajistil filmu takový status, jaký drží dodnes. Čest jeho památce.

Dodatečné informace

Původní název:
Rebel Without a Cause (více)
  • USA Rebel bez příčiny
  • USA Rebel Without a Cause
  • USA Rebel bez príčiny
Země původu:
USA
Rozpočet:
1,5 mil. USD
Tržby:
4,5 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Rebel bez příčiny je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch