Ragtime

72%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Dlouho jsem váhal nad hodnocením mezi sedmdesáti a osmdesáti procenty, ale nakonec jsem sáhl k tomu slabšímu. Pěkné téma a výkon hlavního hrdiny, nádherné kostýmy a spousta komparzistů v nich, nádherná stará Amerika a samozřejmě výborná režie Miloše Formana a klasicky výborná kamera Miroslava Ondříčka. Na straně druhé je to až moc vyšperkované a nepůsobí to tak věrohodně. Celkově je to ale moc pěkný snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Velmi nedoceněné Formanovo drama. Emoce nejsou o nic slabší, vedení herců coby základ Formanova kumštu o nic méně přesné. Nechápu, proč se Ragtime neprosadilo, pro mě má vše, co od Formana potřebuju ke spokojenosti.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Román E. L. Doctorowa Ragtime byl od svého vydání horkým zbožím. A Forman jako americký člověk z ,,východu“ byl od začátku favoritem k tomu, aby příběh převedl úspěšně na plátno. Když si Forman přečetl nabídnutý scénář byl okamžitě naladěn na stejnou notu. Klíčová scéna filmu, tedy kdy úspěšný černoch nalezne na zadním sedadle nového vozu lidský exkrement mu byla okamžitě blízká. Připomněla mu pobyt doma: ,,nedělejte problémy seberte to hovno a zalezte do kouta.“ Nepřipomíná Vám to něco i z Vašeho života? Forman si látku oblíbil a chtěl do filmu obsadit nějakou skutečnou hvězdu. Slavná legenda James Cagney již v té době ve filmech nehrál, ale Forman ho na osobní schůzce přesvědčil. Cagney chtěl normální plat a neměl žádné hvězdné manýry a ve filmu byl úžasný. Ragtime bez problémů pokryl své náklady a potvrdil Formanovu schopnost natočit dobře silnou dramatickou látku s humorem, který by se tam každý bál zasadit.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Forman se složité a ryze americké látky chopil se ctí a ačkoli se výsledek nemůže rovnat s Přeletem nad kukaččím hnízdem či Amadeem z hlediska ucelené, systematické realizace tvůrčích záměrů, stále jde o atraktivně natočené dílo, v jehož společnosti dvě a půl hodiny stopáže utečou velmi příjemně a poutavě. Kéž by všechny problematičtější a nepřehlednější produkce slavných režisérů dopadaly právě takhle…
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
7
Možná mírně nedoceněný Formanovo snímek, který se zabývá důležitými tématy u různých škatulkovaných postav a vytváří uměleckou demonstraci a tentokrát trochu vychýleněji v americkém stylu počátku 20. století, kdy filmu sluší veškeré kulisy a také dobová ambientní ragtime hudba. V půlce se film převtělí do konfliktu, ve kterém jsou jasně nastolené výtky tehdejšímu systému a jeho klíčovým změnám k prosperitě společnosti. Opětování pomsty není správná cesta. Hrdost předchází v zatracení a znevážení základních pilířů rasového novodobého postavení. Přesto je privilegovaná společnost bělochů přesvědčena o svoji vlastní spravedlnosti. K pokojnosti a mému uspokojení chyběla ucelenost celého filmu, jako takového. Ale rozhodně stojí za zhlédnutí.