Quigley u protinožců

70%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9
"Rekl jsem, ze jsem kolt nepotreboval - nerekl jsem, ze s nim neumim zachazet!" Vyborny Tom Selleck, role mu sedla, totez Alan Rickman a Laura San Giacomo, Chris Haywood jako zupak v uniforme majora. Kdo netusil stejne jako ja, ze dobry western se da situovat do Australie, byl mile prekvapen. Za me dobry.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
Poledourisov soundtrack a sympatak selleck su hlavny "tahuni" tohto australskeho westernu ktory je prijemna zabava s par brutalnymi momentmi ktore vsak posobia ako z ineho filmu (zhadozdovanie aboriginerov zo skal)...
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
7
Už pár měsíců nakoukávám westerny a zdá se mi, že tento kousek je jedním z nejlepších z ranku těch lehčích, divácky přívětivějších. Pokud zrovna divák nechce koukat na nic tematicky komplikovanějšího, na žádnou tří hodinovou a hutnou epiku, ani na něco příliš atypického a ty naivně idealistické klasické westerny ho otravují, tak by tohle mohl být správný take. Jedná se o skvělou žánrovku, ačkoliv nabízí pár žánrově atypických propriet: Film je kupříkladu zasazen do Austrálie (což ho řadí do subžánru Meat Pie Western), namísto utlačovaných Indiánů tu jsou utlačovaní Aboridžinci a protagonista upřednostňuje experimentální odstřelovací pušku nad šestiraňákem. To samo o sobě činí tento western zajímavým - nikoli však ještě dobrým. Dobrý film činí hlavně příběh a postavy. Ty zde sice nejsou vyloženě úchvatně pohlcující (jak říkám, je to lehčí kousek), ale rozhodně jsou dobré, nejsou otravné (ani ta bláznivá ženská) a jednoduchý příběh bez problému utáhnou. Obzvlášť bývá vyzdvihován Rickmanův záporák, který sice nemá příliš mnoho prostoru a většinou jen na hrdinu posílá své muže, kteří se mu vrací v nižších počtech. Herec, který se rolí záporáka proslavil už o dva roky dříve v Die Hard a o rok později v Robinu Hoodovi, však byl schopen vtisknout postavě jistý šarm. Co však zaujalo mě (a do značné míry to umocnilo můj zážitek natolik, že je mi trochu blbé dávat filmu jen 3/5) je: Jednak nádherná hudba, která zaznívá v ty správné momenty a dokáže jednotlivým scénám dodat na kouzelnosti i ušlechtilosti. A jednak také formální kvality přestřelek. Střelba má totiž velmi kvalitní sound design, takže když totiž protagonista vystřelí ze své pušky, lze slyšet s jakou silou se zvuk rozprostírá krajinou. Dojmu ze střelby rovněž napomáhá to, jak nepřátelé vždy vodhodí zásah (případně do nich udělá díru) z oné experimentální pušky. Absence těchto formální kvalitativních aspektů totiž dokáže značně shodit dojem a zkazit celé akční sekvence filmu. ZÁVĚR: Tento western neprávem zapadl, ale je dalším kouskem, který dokládá, že žánr nabral v první půlce devadesátek další dech a opět se dostal na výsluní primárně díky Tanci s Vlky a Nesmiřitelným ale i třeba Tombstone.
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
8
Dobrý western jehož děj se odehrává v Austrálii. Simon Wincer má tento žánr očividně rád (Osamělá holubice, Na západ, Podtrh, Muž se srdcem kovboje) a v tomto dílku to předvedl velmi dobře. S Tomem Selleckem, který osamělé hrdiny zahrát umí (už od dob Magnuma), spolupracoval už na několika westernových televizních projektech. Tento film se jim oběma povedl. Alan Rickman a Laura San Giacomo předvedli dobrý výkon. Basil Poledouris hudbu zvládl. Australské prostředí s místními domorodci a britskými vojáky vedených správně gumáckým majorem Ashley-Pittem (Chris Haywood) tomuto filmu docela pomáhají. Zkrátka přes počáteční averzi jsem se u tohoto filmu velmi dobře bavil a mohu ho s vřelým srdcem doporučit.