Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář

80%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Těsně poválečný film, úspěšná satirická veselohra(i když diváky ne vždy odhalená). Parodie na romány z červené knihovny, již společně sepsali filmoví kritici Rudolf Jaroš a Milan Naháč se scenáristy Josefem Neubergem a Františkem Vlčkem; dostala ironický název Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář, hlavní hrdinové jména Elén a René. Pro diváky s nejdelším vedením závěrečné "odhalení".
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Několik kouzelných okamžiků, to bezpochyby, celkově to ale své možnosti využívá jen zlomkově. Frič potenciál parodie tak úplně nepobral, což tehdejší nerozvinutost žánru ospravedlňuje jen částečně. Čtyři hvězdy přesto bez pochyb.
Fingon
16 886 bodů
8
Místy zdlouhavé a nudné, ale některé gagy jsou opravdu dokonalé.
kawa
3 388 bodů
7
Slavná parodie prvorepublikových filmů, ve kterých většina účinkujích slavně hrála. Celkově dílo je šíleně dlouhé a místy ztrácí dech.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
8
Prabába české parodie, na kterou později navázal Fantom z Morrisvillu, Limonádník a další skvělé kousky. Doslov Oldřicha Nového ale přiměje k zamyšlení, jaká nálada asi panovala v poválečném Československu. Tvůrci jsou místy až jízliví a často se spíš vysmívají, než že by chtěli pobavit. Nicméně činí tak s velkou kvalitou, takže i když jsem se s výjimkou jedné scény nesmál nahlas, nenudil jsem se. Je tam spousta dobrých nápadů, které by stálo za to oprášit třeba na divadle. Včera jsem viděl jiný film pro pamětníky, tentokrát z roku 1934 a nemohl jsem si nevšimnout, jak se změnil způsob mluvy. Jakoby čtyřicátá léta z filmu vytlačila noblesu a glanc, které jsem měl na filmech pro pamětníky rád. Tady si z toho tvůrci dokonce dělají legraci, přestože před válkou právě takové naivní a patetické příběhy plnili kina. To ale není kritika, spíš pozastavení se nad tím, že mnoho lidí vnímá tento film jen jako další komedii pro pamětníky, ale možná je to i jakási časová schránka pro další generace. Po dvou letech s covidem lze vysledovat změnu nálady ve společnosti, co asi udělala s lidmi válka... . PS: rukopis Františka Vlčka st. je zpětně poměrně snadno rozpoznatelný, evidentně mu nebylo nic svaté, což je mi hodně blízké a vzhledem k tomu v jaké době tvořil, je to i obdivuhodné.
Hare77
Hare77
2 051 bodů
9
Nejlepší prvorepubliková parodie
Stoupa34
270 bodů
7.5
Pro pamětníky, ale i pro další a další generace. nesmrtelný film.