Příšerný host

75%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Jeden z prvních filmů Alfreda Hitchcocka. jak dnes posuzovat němý film, na který se dnes divák podívá hlavně ze zvědavosti? Inu rukopis A.H. je patrný i beze slov. Typická hororová hudba, napětí a stupňování hutné atmosféry a to vše beze slov. Dobré.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9.5
„Podnájemník: Příběh londýnské mlhy´. I pod takovým názvem se prezentuje děsivý a temně dojemný mysteriózní thriller, kterým si režisér s pozdějším titulem „mistr hrůzy´ udělal jméno a který mu udal tvůrčí směr. Snímek je založen na věhlasném románu o Jacku Rozparovači a prezentuje se jako komické zkoumání daných události. Samozřejmě s atmosféricky černým pojetím. Do obrazu dané působivosti jsou vkládány rušivé obrazové momenty a syrové emoce vlivně podkopávající ústřední tajemství, což vede k daleko většímu napětí. Celoměstská panika se strachem z neznámého, naprostá policejní neschopnost a mediální zveličování daných skutků při dnešním pohledu působí až nadčasově. Celé je to koncipováno tak, že byť je onen podnájemník zahalen tajemstvím, plně si získává divácké sympatie. Charaktery všech postav jsou srozumitelné a plně v souladu přirozených představ o jejich chování. Němý film, ale svou strukturou a výrazností přesahuje veškeré koncepty i pozdějších filmů zvukových. Hitchcockův vizuální styl tomu dává patřičnou děsivost vskutku impozantně v celé lidské nejistotě a hrůzy z nebezpečí. V této oblasti se vskutku po žánrové stránce jedná o skutečnou filmovou lahůdku. Po zhlédnutí do temných nočních ulic Londýna ve své době asi málokdo sebral odvahu vyjít.
Fingon
16 886 bodů
8
70%, na které se mé hodnocení vyšplhalo jen a pouze díky závěru.
avenis
avenis
8 056 bodů
6
Drama inspirované příběhem Jacka Rozparovače. Žárlivost je příčinou vzniku podezření, že nový nájemník by mohl být londýnským sériovým vrahem. AH považuje tento film za svůj první opravdu napínavý. Současně zde poprvé zahrál své malé cameo, protože měl málo lidí v komparzu. AH bylo 28 let. (2014)