Půlnoční kovboj

74%
Půlnoční kovboj
Plakát traileru
Naivní venkovan přijíždí do New Yorku v domění, že si vydělá spoustu peněz v ložnicích osamělých bohatých žen, jenže všechno je zcela jinak. Posléze narazí na italského podvodníčka a mezi těmito naprosto odlišnými lidmi se vyvine podivné, silné přátelství.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Výborný Hofman si tento film krade pro sebe, to je bez pochyb, zbytek se postupně vytrácí z paměti. Určitě ale jedna z nejodvážnějších oscarovek, jejíž ocenění na nejmainstreamovějších cenách mi rozhodně vrtá hlavou.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Výborný Voight a ještě lepší Hoffman, slavná píseň, ponurá depresivní atmosféra a nečekaný závěr. Silný zážitek. A věřím, že ve své době tohle zobrazení NY jako města plného podivínů, úchylů a nadržených paniček, muselo být pro hodně lidí hodně drsné.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Půlnoční kovboj není hezký film ve smyslu běžné hollywoodské podívané. Je to komplikovaný snímek s ohromným morálním přesahem a naprosto invenční filmařinou. Vše leží už v perfektně vybudovaném scénáři s jasně daným dramatickým obloukem a vývojem postav. Schlesinger na plátno vrší jeden zajímavý obraz za druhým. Záběry špinavého domu, krvavého západu slunce nebo z porno kina střídá s retrospektivami a iluzivními záběry. Střihová skladba skládající se z kombinace klasického lineárního vyprávění, uměleckých montáží a snových výjevů film posouvá do pásma mnohovrstevnaté podívané. Kromě brilantní režie a scénáře je třeba vyzdvihnout také nestárnoucí hudbu. Ústřední instrumentální motiv je dílem Johna Barryho a titulní skladba Everybody´s Talking, která film proslavila, je společným dílem Freda Neila a Nilssona. Herecké duo Jon Voight a Dustin Hoffman však srší takovou energií a viditelnou rivalitou, že v historii kinematografie najdeme jen pár herců, kteří by vytvořili přesvědčivější tandem.

Dodatečné informace

Původní název:
Midnight Cowboy (více)
  • USA Půlnoční kovboj
  • USA Midnight Cowboy
Premiéra v ČR:
13. 1. 2005
Země původu:
USA
Rozpočet:
3,6 mil. USD
Tržby:
44,79 mil. USD (celosvětově)

Powered byJustWatch