Behemoth, the Sea Monster

56%
Behemoth, the Sea Monster
Behemoth, the Sea Monster

Jaderné zkoušky mají za následek rapidní zvětšení záhadného mořského ekosystému, který, obklopen smrtící radioaktivitou, ohrožuje obyvatele britského pobřeží a následně i Londýna.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7
Jedná se o předělávku o pouhých šest let staršího snímku „The Beast from 20,000 Fathoms“ (1953) a těžko říct, proč se k tomu režisér obou snímků Eugène Lourié uchýlil. Příběh je tedy totožný, jen byl pro změnu zasazen do Anglie. A tak opět vše tradičně začíná záběry jaderných výbuchů a poté se pomaloučku začnou dít věci. Vliv studené války a jaderné hrozba ani na konci padesátých let neutuchala, a tak je snímek jen dalším přírůstkem do nemalého množství takovýchto snímků s jaderným námětem. Dějová šablona je od dob věhlasného snímku „King Kong“ (1933) taktéž tradiční, tudíž je dějový vývoj plně předvídatelný. První polovina je více konverzační a druhá už dává čest svému žánru. Ale i tak se nelze vyhnout domněnky, že původní film je daleko lepší, a to hlavně ve své scenáristické obsáhlosti. Nemá to zkrátka ten správný šmrnc, a tak se bohužel z daného aspektu vytrácí i moralizační varování před radiací způsobenou atomovou zbraní. Efekty jsou však stále na svou dobu výborné, i když sem tam nějaká chybička viditelná samozřejmě je. Scéna z města ke konci je opět tím nejlepším. Však, aby ne, když za metodou stop-motion animací stál Willis OʼBrien, pracující už na King Kongovi. Celkově to má atmosféru, styl a hlavně zábavnost. Pokud však bude mít divák na výběr, přece jen nechť dá přednost původnímu snímku. Tato předělávka vedle toho přece jen omšele působí jako o něco chudší příbuzný.
lamps
lamps
15 156 bodů
4
Lehce srandovní britská reakce na vlnu amerických monster movies, která jede v zajetých kolejích, nemá čím překvapit a řemeslně se plácá v bahnu průměrnosti až patlalství. Finální třetina je alespoň svižná a ukazuje celkem obstojnou obludu, nekonečná expozice však nudí a je ukrutně znát, že peníze na cokoli trochu strhujícího a vizuálně přesvědčivého v šuplíku nebyly. Tohle uměli za oceánem zkrátka lépe..

Dodatečné informace

Původní název:
Behemoth, the Sea Monster (více)
  • Velká Británie Behemoth, the Sea Monster
  • Velká Británie Das Ungeheuer von Loch Ness
  • Velká Británie Giant Behemoth, The
  • Velká Británie Il drago degli abissi
  • Velká Británie The Giant Behemoth
  • Velká Británie To teras tis thalassis
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění