Přepadení

76%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Jeden z mnoha westernů o prvních osadnících a jejich trablech s Indiány a desperády, který natočil režisér John Ford v hlavní roli s Johnem Waynem a situoval na hranici Arizony a Utahu, tedy do Monument Valley. John Wayne bezezbytku naplňuje očekávání a hraje svého lupiče-gentlemana (tentokrát je jím Henry "The Ringo Kid") s vervou a slušnou dávkou hereckého umu. Po boku mu tentokrát stojí lehká děva Dallas v podání Claire Trevor. V originálu se film jmenuje Stagecoach (v přesném překladu Dostavník); dočkal se dvou (v obou případech zajímavých) stejnojmenných remaků (oba v české distribuci pod názvem Dostavník): v roce 1966 v režii Gordona Douglase (hrají Red Buttons, Alex Cord a Bing Crosby) a v roce 1986 TV film v režii Teda Posta v hlavních rolích s country hvězdami Willie Nelsonem, Krisem Kristoffersonem, Johnny Cashem a Waylonem Jenningsem. Film byl oceněn jako klasika svého žánru a umístěn do knihovny Kongresu.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Film by se měl jmenovat: 70 minut čekání na přepadení. Je to taková stará roadmovie, která se zabývá rozdíly mezi lidmi, charaktery a smířlivostí. Když konečně přijde kýžené přepadení, tak to ale není na rok 1939 vůbec špatné. Natočit takové kaskadérské kousky ve velkém pohybu muselo dát tehdy práci.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Nevím, proč se mi John Ford nikdy nedokázal pořádně zavděčit... vážně ne. Přepadení k tomu mělo ale velmi blízko. Zatím zřejmě nejlepší film, který jsem od něj viděl. I díky rozumné délce.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Klasický western, kde se ale příliš dlouho nic neděje a řeší se charaktery cestujících, které jsou přitom jasné od jejich nástupu na scénu (opilec - dobrák, obchodník s whiskey - dobrák, vozka - hlupák, šerif - čestňák, John Wayne - John Wayne), nebo vztahy mezi nimi, které jsou nakonec víceméně nedůležité.. Vizuál je však krásný, Ford má základní westernové motivy formálně v malíku a přepadení dostavníku bandou Indiánů patří k jeho vůbec nejlepším fušérským kouskům. Bezpochyby zasloužená legenda, avšak jen pro specifický divácký okruh...