Přelet nad kukaččím hnízdem

89%

Komentáře a recenze 65

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9.5
Film, který povýšil Jack Nicholson na vrcholné dílo. Příběh je silný a zajímavý, ale obsazení Nicholsona byl ten pravý Formanův brilantní tah. V sedmdesátých a osmdesátých letech byl na vrcholu a neumím si v tomto filmu představit nikoho jiného. Filmový klenot.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Forman se světu nemohl představit lépe. Takřka dokonalé drama se skvělými hereckými výkony s Nicholsonem v čele. Nejde jinak než zatleskat. Konec mě vždycky dostane.
olga-pu
20 075 bodů
10
Skvělý film.Skvěle hercy,scénář i režiser.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Formanův druhý snímek v USA a hned taková bomba. Která sice stojí hlavně na parádním obsazení, ale to Formanovy zásluhy nesnižuje (naopak ukazuje, jaký má Miloš čich na herce i neherce).,Další z filmů, který se u mně s každým zhlédnutím stává lepším a lepším...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
řelet nad kukaččím hnízdem zahrál na citlivou strunu Ameriky, připomněl staré křivdy a svým vyzněním doslova ťal do živého. Forman navíc do filmu propašoval své typické vidění světa a pro mě je tento film zkrátka českým. Ten film totiž vystihuje tuto zemi jako máloco. Film zvítězil v hlavních kategoriích a zapsal se do zlatého fondu světové kinematografie.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Není moc co dodávat. Nálepku jednoho z nejlepších snímků v dějinách nosí tento film hrdě, stejně tak svých pět Oscarů v pěti hlavních kategoriích. Miloši Formanovi Přelet neskutečně oživil kariéru a dostal ho na současnou pozici uznávané a úspěšné režisérské megaosobnosti. Ale kde by byl tento film s jiným obsazením? Tady není třeba pochválit jen Jacka Nicholsona, jehož projev je jako vždy geniální a procítěný a řadím ho k nejlepším výkonům, co jsem kdy od herce viděl, ale i ostatní zúčastněné, kteří jsou v rolích bláznů neskuteční a dodávají filmu výraznou autenticitu a sílu. Příběh je přesně napsaný a režírovaný, Louise Fletcher je kouzelná i ďábelská zároveň a závěr je nezapomenutelným zážitkem, který by měl okusit každý.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
9
V rámci 80 narozenin Jacka Nicholsona byl v rámci celého týdne možnost shlédnout několik Nicholsonových filmů v kině Aero včetně tří v pátek. A Přelet nad kukaččím hnízdem je druhý na seznamu. Miloš Forman se po emigraci dokopal až do samotného Hollywoodu. A jeho nejslavnější film je právě Přelet nad kukaččím hnízdem. Film jsem chtěl jednou shlédnout ale bál jsem se velkého zklamání a chtěl jsem si ho nechat na něco velkého- A pokud to něco velkého nejsou osmdesátiny Jacka Nicholsona na velkém platně co jiného by to mohlo být?! Takže celý film je neuvěřitelně slibný. I přes svou temnou auru jsou postavy Jacka Nicholsona a pacientů neuvěřitelně zábavné a sympatické. Nicholson neuvěřitelně táhne celý film a ten Oscar je fakt zasloužený. Co se týče herečky Louise Fletcher a její postavy sestry Ratchedové....... Fletcherové se povedlo stvořit nesmírně nesympatickou mrchu ale taková má ta postava být. A Fletcherová jí hraje s neuvěřitelnou grácií. I tak ale postavě přejete brutální konec. Potěší i Brad Tourif, Danny DeVito nebo Christopher Lloyd v roli jiných pacientů a takový Brad Tourif (Gríma Červivec) ve svých 26 let dokázal opravdu něco neuvěřitelného. Konec mě ale upřímně zklamal. Konec má navíc hloubku a i když neskončí úplným happyendem, je prostě dokonalý. Trvalo to dlouho než jsem k tomuhle filmu získal status absolutní pecky, je ale jasný, že to ta absolutní pecka je...
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8
Ano, ano, perfektní blázen alá Nicholson. Klobouk dolů.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
9
Miloš Forman a jeho vrcholné dílo! Mám rád už tu původní knihu od Kena Keseyho, ale ta vizualizace je až snová. Tolik ikonických postav, které spolu ladí.. Nicholsonův strop? 90%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9.5
Forman je génius a skvělou knížku perfektně adaptoval na plátno. Je to opravdu úžasný film. Nicholson je pořád takový zajímavý pitomec(myšleno dobře ve slova smyslu.)