Přání smrti

70%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
6.5
V české televizi pod dost nepochopitelným názvem Touha smrti (když už, tak mělo být Touha po smrti) - Přání smrti je přesnější. Vynikající Bronsor drží trochu toporný scénář nad vodou - to Clint Eastwood se svou tehdejší partnerkou Sondrou Locke to na toto téma rozsvítili mnohem víc (Náhlý úder). Drobná rolička jednoho z pouličních gangsterů byla příležitostí pro jestě neznámého Jeffa Goldbluma.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Ať už s Charlesem Bronsonem, nebo s Brucem Willisem, oba filmy jsou stejně dobré. Původní verze je stará pěkná filmařina sedmdesátých let. Trošku mi vadilo, jak hlavní hrdina a mstitel na každém rohu potkal partičku, která se ho snaží okrást, ale celkově je to pěkná podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Příběh architekta Paula Kerseyho, který se postavil zlu s vervou sobě vlastní po brutálním přepadení a znásilnění manželky a dcery. Příběh, který svou morální výpovědí dokonce ve své době rozvířil debatu až na politické úrovni, jestli je vůbec něco takového možné i co se týče přístupu policie k dané věci. Myšlenka trestu smrti zločincům takovýchto činů přetrvává u veřejnosti do dnes a tak je jasné, že kdyby se skutečně takový mstitel v ulicích objevil, dočkal by se od veřejnosti jen podpory. Jenomže svým činem by se dotyčný dostal zcela na stejnou kolej ke zločincům. Každopádně scéna přepadení byla pro přesvědčení natočena tak brutálně, že musela být sestříhána. I tak stále dokáže šokovat. Jedinou vadou na kráse je značné přehrávání herců v rolích zločinců. Hodně to kazí reálnou představu. Charles Bronson je však přesvědčivý a divák emoce a počínaní jeho postavy dokáže plně pojmout. Nejde o plně akční film. Příběh jen dramaticky vyobrazuje myšlenky člověka, kterého k činu dohnalo zoufalství a beznaděj touhy po zákonné spravedlnosti. Snímek svou výpovědí nijak nestárne. Naopak má co říct i dnes.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tenhle film mě doslova šokoval a i po letech jsem zhnusen naturalistickou úvodní scénou, která je tak násilná, že je to na hranici snesitelnosti. Já vlastně revenge filmy moc rád nemám, ale tohle je prostě klasika, a to zejména díky Charlesi Bronsonovi.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Průměrný americký občan se krvavě mstí v průměrném příběhu s průměrnou režií i scénářem, jehož různé variace se s velmi rozdílnou kvalitou točí až dodnes. Jediné, co je na filmu nadprůměrné, je snaha o psychologii hlavní postavy a výkon Charlese Bronsona, který ještě na vrcholu své kariéry uměl být zároveň drsný i charakterní. Na jedno zhlédnutí to špatné není a Bronsonovi při jeho vražedném počínání fandíte, ovšem filmy s podobným námětem mi jdou od přírody proti srsti a zálibu v nich opravdu nikdy nenaleznu.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Nejde o nic jiného, než o pořádnou pomstu. Atmosféra perfektně nastíněna, Paul není žádný Superman, takže ho lze zranit a celkově to je jeden z lepších krimi-thrillerů. Jenom to akční mi tu nesedí.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
novodoby "western" ktory sa z divokeho zapadu prenasa do divokeho "velkomesta" v tomto pripade New Yorku (dirty harry zamieril do San Francisca) kde sa laviciak a pacifista bronson meni v kruteho pomstitela trestajuceho grazlov za to co spravili jeho rodine... bronson je vynikajuci a jeho prerod zo slabocha (ktory po prvej akcii zvracia) mu verime (urcite i vdaka tomu ze vzdy hral drsnakov), horsie je to zo zvyskom osadenstva ktori su dost pre-afektovany (hlavne kerseyho zat a i detektiv okocha a jeho konstanty kasel, ktory ide paulovy po krku, je miestamy otravny)... winner reziruje celkom dobre i ked obcas z filmu citit urcita televiznost i vdaka hudbe (pripominajucej mi colomba)...
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
8.5
Výborný akční thriller o architektovi, kterému se během chvilky rozplynul celý svět. Když je zavražděna jeho žena a znásilněna dcera, změní se v bezcitného "mstitele". Začne po nocích střílet kriminálníky a násilníky. - 85%.