Prvotní strach

77%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Velmi dobré drama o narušeném vrahovi. Většina se sice odehrává v soudní síni, ale přesto je to velmi dobrá podívaná. Skvělé výkony Richarda Geera a Edwarda Nortona, pěkný pozvolná spád filmu, který vás nikam netlačí a vše je velmi přehledné a tak si lze užít film bez většího nároku na pozornost. Celkově na mě tento film dělá velmi dobrý dojem a za těch 24 let od natočení jsem ho viděl myslím třikrát a s odstupem se na něj dá vždy znovu podívat.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Hodně dobrý právnický thriller. Ten průběh a pozvolná odhalení teď už tak dech nevyrazí, ale výkon Nortona a vlastně celé hlavní trojky je fakt luxusní.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Úplně mě svrbí prsty na klávesnici, abych Vám prozradil konec příběhu, ale pokud jste film dosud neviděli, tak by to byla jednoduše podpásovka. Vzpomínám si velmi dobře, kdy jsem film viděl poprvé. Prvotní strach byl očekávanou událostí sezóny, o které se mluvilo řadu měsíců dopředu. Knižní předloha Williama Diehla (kterou jsem četl i s dalšími 2 díly) se stejným názvem jako film, je totiž mimořádně zdařilá. Film pochopitelně musí redukovat dějové linky a v tomto případě se soustředí především na vztah právníka a klienta, zatímco v knize přijde na řadu i rušný noční život právníka Vaila. Ostatně i to je důvod, proč byl Gere skvělá volba, i když bez znalosti předlohy by mě napadlo 10 stejných hvězd, které by film zahráli úplně stejně dobře. Každopádně ok film!
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Thrillery odehrávající se převážně v soudní síni sice výrazně zavánějí nudou, ovšem já s nimi mám tu nejlepší zkušenost a jejich sledování mě vždy baví. Prvotní strach navíc patří k těm lepším snímkům z této kategorie. A to i přes stokrát omílanou zápletku, která tu je ale výborně zpracována a výrazně podpořena opravdu skvělým výkonem psychopatického Edwarda Nortona. Ten tu doslova zazářil a podle mě dodal pojmu filmový psychopat zase trochu jiný rozměr. Ovšem pochvalu si zaslouží i Richard Gere, který v hlavní roli také nezklamal a postavu arogantního advokáta vystihl velmi dobře. Dialogy v dané míře snesitelné a smysluplné, a byť je příběh dost zdlouhavý a plyne si spíše pěkně pozvolna, dobře se na to kouká a po shlédnutí jednoznačně převažují pozitiva v podobě herců a také režie.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
8
Soudní proces v USA je ta největší blbost, jakou jsem viděl... Mám někdy dojem, že ho takhle vymysleli a udržují jen proto, aby se mohli točit podobná soudní dramata. Ono to totiž vypadá energicky a daleko dramatičtěji, než co si my tady nacvičujeme, ale jistota a důležitost soudce je až vtipná. Richard Gere je vynikající herec a jen mě štve, že on strašně moc svého talentu vyplítval na nějaký tuctový romanťárny, když tahle dramaticky hektická oháněčka mu vážně sedne. Bohužel, pak to je i výsledek toho, že ho část diváctva moc nebere jako toho serióního herce a on má občas problém oddělit i ty šarmantní usměvy. Za to jeho herecký kolega Edward Norton, který v jednom ze svých prvních filmů vůbec, zahraje tohle! Snímek má poměrně fajn příběh a drží si napínavé tempo, jako divák poměrně jednoduše hltáte stoupající napětí až dojdeme tomu rozhřešení s následným odvážným twistem. Jen takové další kopnutí do nevinně se tvářící církve, ale jak víme pod svícnem je největší tma. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Neskutečný zážitek, který nabízí přesně to, co k soudní síni patří. Intriky, dominance, chytré tahy a podobně. Vše zabaleno tak precizně, důkladně a natolik lidsky, že je úplně jasné, proč budu mít tento film ve svém žebříčku tak vysoko postaven. Čím více na něho myslím, tím z něho mám lepší pocit.
Floridsky
4 376 bodů
10
Můj první thriller ze soudní síně a zjistil jsem, že toto téma je mi velmi blízké. Parádní herecké výkony, zejména mladý Norton. Zajímavá a inteligentní zápletka, byl jsem napjat až do konce. Strhující soudní proces a vyšetřování též.
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Že je Edward Norton schopný režisér, jsme se přesvědčili v jeho eskapádách s Benem Stillerem a Milošem Formanem v "duchovní" komedii Keeping The Faith (Rabín, kněz a krásná blondýna). Ale on je především skvělý herec, jak jsme mohli vidět jak v tomto jeho režijním debutu, tak i ve vážnějších filmech jako byl Iluzionista, Barevný závoj, Hráči, Fincherův Klub rváčů, Formanův Lid versus Larry Flint nebo právě v tomto snímku, kde ztvárnil dvojakou a nevyzpytatelnou osobnost, ze které jde mráz po zádech. Bravo, pane Stres.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7
Právnické filmy dokáží někdy pořádně překvapit. Prvotní strach si hezky udržuje divákovu pozornost během celé stopáže, tou nejdůležitější částí je však jednoznačně úplný konec - rozuzlení, které vás v té poslední minutě zvedne ze židle. Co dodat? Krimi složka mi osobně přišla už trochu okoukaná, naopak hudba mě příjemně překvapila. 75 %
winetach
winetach
1 927 bodů
10
Norton je PÁN herec.