Proti všem

69%
Proti všem
Plakát traileru

Závěrečná část monumentální husitské trilogie Otakara Vávry, která ve své době patřila k nejnákladnějším tuzemským projektům. Socialismem a dílem Aloise Jiráska ovlivněný snímek dovypráví příběh slavného vítězství vojevůdce Jana Žižky z Trocnova, který se svými "božími bojovníky" utká s vojskem Zikmunda Lucemburského. Díky jejich odvaze je následují celé davy a společně vybudují opevněné město Tábor, z kterého se posléze vydají bránit samotnou Prahu.




Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Fenomenální historické drama, které v našich končinách jen těžko někdo trumfne. Samozřejmě, že je téměř 70 let staré, ale o to více dávám "klobouk níže". Jednotlivé snímky této trilogie jsem samostatně viděl, nyní jsem se rozhodl podívat se na ně jako na ucelenou trilogii v rychlém sledu po sobě a je to skvělý zážitek. První dva filmy se mi líbí o chloupek více, než poslední Proti všem, ale jinak je jeden film, jako druhý a ve stejném ražení. Režimu se toto téma hodilo a tak jistě natáčení "plně podporovalo" a vznikl lehce politický epos a husitech... tím vůbec nechci shazovat genialitu Otakara Vávry a Zdeňka Štěpánka. Potlesk patří také výpravě, kostymérům aj.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
2
Nejslabší díl celé série a dnes naprosto nekoukatelná ideologická latrína. Ačkoli Miloš Václav Kratochvíl obvykle odolal překrucování historie, v padesátých letech to úplně nešlo a tento díl Vávrovy trilogie je jeden velký přehmat. Drahý vylhaný spektákl s naprosto nekompromisním übermenschem Zdeňkem Štěpánkem, který skrz kamarádství s Otakarem Vávrou obsadil hned dvě klíčové postavy trilogie. Jsem dost proti tomu, aby se o tomto filmu tvrdilo, že je to profesionální řemeslo. Není. Film trpí logickými lapsy, díky nedostatku komparsistů divák často vidí umírat stejného herce několikrát. Vysoké hodnocení je mi velkou záhadou. Pryč s bolševickou nostalgií.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7
I v tomto třetím dílu historické série Otakara Vávry hraje Zdeněk Štěpánek, opět Jana Žižku. Tento závěrečný díl mi vždycky připadal slabší, někteří ho ovšem zas považují za nejlepší. Asi je to hodně věc názoru a vkusu. Nicméně bitva na Vítkově byla podána téměř dokonale. Herci nezklamou ani tentokrát, jakož i hudba skvělého Jiřího Srnky. Vlasta Matulová, jednoznačně nejvýraznější ženská herecká osobnost celé trilogie, podává opět přesvědčivý výkon. Všechny tři historické velkofilmy Otakara Vávry jsou plně srovnatelné s podobnými filmy 50. let americké či italské provenience. Je to mohutná freska slavné epochy našich dějin a kus skutečně dobré české filmařiny.

Dodatečné informace

Původní název:
Proti všem (více)
  • Československo Proti všem
Premiéra v ČR:
4. 10. 1957
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Proti všem


Podobné