Profesionálové

71%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Slušný western, který se odehrává v poslední éře divokého západu, v tomto případě spíše divokého jihu. Scénář není ničím výjimečný, ale spousta akce to vynahradí. Krásná Claudia Cardinale a parta neohrožených chlapů uprostřed Mexika, spousta výbuchů a kulek. Na top western to nestačí, na dobrý ano. 65%.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Zajímavý western, minimálně tím obsazením, politickým podtextem a počítám na tu dobu nepříliš obvyklým twistem. Chvilkama sice naivní (jak už tyhle filmy bývají), ale skvěle natočený trip, ze kterého ten testosteron doslova stříká. 7.5/10
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
1
Dle dělení westernových zápletek podle Willa Wrighta se zde jedná o příběh profesionálů: Hrdinové jsou profesionálové - zde je to ostatně i v názvu, kteří nyní nebojují za hodnoty společnosti jako v klasickém případě - ani nebojují proti společnosti jako v přechodovém tématu westernů 50. let. Zde je společnost poměrně nepodstatná a hrdinové bojují pro prachy nebo pro boj samotný, který generuje vlastní hodnoty a přátelství, kteréžto ospravedlňují jiné hanebnosti. ____Tento film mě však nijak zvlášť nezaujal svými postavami a jejich vzájemnými interakcemi. Právě na tom by však do značné míry měl tento typ příběhu stát. Další podstatnou rovinou filmu je již zmíněný boj - tedy akční sekvence. Ty však stojí za hovno, protože akce je právě tak mdlá, jak tomu v tu dobu ještě bylo. Postrádá vyobrazení násilí, dynamiku, styl, kvalitní choreografii - sice tam je destrukce, protože jedna z postav je expertem přes dynamit, ale i ta působí příliš vyumělkovaně, protože jde příliš vidět, jak byly výbuchy zinscenované tak, aby se samozřejmě nikomu nic nestalo. Film má ale přeci diváka přesvědčovat o tom, že se někomu něco stalo. Tvůrcům se nepodařilo příliš dobře se vypořádat s tímto problémem. Doporučuji se spíš podívat na Wild Bunch (1969), což je rovněž příběh profesionálů, ale má natolik kvalitní přestřelky, že se na něj i většina současných filmů nechytá. Nejstarší kvalitní akční sekvenci jsem dosud našel v epickém (a bohužel otravně idealizovaném) westernu How the West Was Won (1962), který má přes řadu nedokonalostí jednu geniální vlakovou sekvenci. Duety Leonových westernů nepovažuji zrovna za akci, ale mají styl, o kterém si Profesionálové mohou nechat zdát. Tenhle film by měl stát na postavách, jejich vzájemné interakcích, boji a to, co z něj vzejde - není však ani v jednom z těchto bojů příliš silný, takže ho chápu jako selhání. Nejzajímavější mi přišel tehdy, když se postavy bavili o revoluci, ale neslyšel jsem nic, co bych už dříve neslyšel - a ještě k tomu lépe.
avenis
avenis
8 137 bodů
7
Profíci zločinci, strastiplná cesta za deset táců na osobu, plán akce a zabíjení, krásná Claudia, únos naruby, prozření... Kostýméři dokonale nasimulovali špínu a pot, maskéři totéž nanesli na kůži herců, takže to skoro smrdí až z plátna do sálu. Celkově dost zdařilý western bez dobytka. (7.11.2022)