Princezna se zlatou hvězdou

78%
Princezna se zlatou hvězdou
Jedna z klasických českých filmových pohádek, nepostrádající nic z toho co by správná pohádka měla mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne na hrad a žádá ruku princezny Lady. Je tu hodná a moudrá chůva, která má nejen pana krále pod palcem, ale také dobrou radu po ruce. Je tu pohádkový myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. A je tu království prince Radovana s královskou kuchyní, kde přestrojená Lada nalezne azyl mezi kuchtíky pod přísným okem hlavního královského kuchaře, který ač bručoun má stejně dobré srdce jako jídla, která s láskou připravuje svému princi. A samozřejmě je tu princ, který se zamiluje do krásné paní, kterou zahlédne na zámeckém plese a netuší, že jako kuchtička myje v jeho královské kuchyni nádobí.



Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
6.5
Pohádka,která nemůže o vánocích chybět na televizních obrazovkách. Přestože patří Princezna se zlatou hvězdou k pohádkovým klasikám,tak mne nikdy moc neoslovila a to jsem jí viděl od dětství xkrát. V dnešní době se jí úspěšně vyhýbám a za pár let si jí zkusím znovu pustit a třeba změním názor.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Čím jsem starší, tím se mi tato pohádka líbí víc. Sleduji každý verš a říkám si, jak to muselo dát práci každý dialog zveršovat, aby to nepůsobilo trapně a vše zároveň dávalo smysl. "Neherec" Josef Zíma předvedl skvělý výkon a je škoda, že se nakonec herectví více nevěnoval. Ostatní herci také brilantní. Sešlo se to skvělé a je z toho nestárnoucí pohádka.. jako malovaná :)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Právem zlatý klenot české kinematografie. Jemný jednoduchý příběh pro pochopení dětí, protože komu jinému, než právě jim by měl být tento snímek určen, je neobvykle dokonce veršovaný, což se dá považovat za dobrý nápad. Krásná princezna Lada (na padesátá léta nepřekvapí použité jméno sovětského auta), sympatický princ, srandovní kuchař, nádherné prostředí a neúměrně hrozivý král Kazisvět, což už podle jména je jasné, co je zač. Tvůrci v něm ideologicky poukázali na hrozbu fašismu, což dětem a už i mnohé mládeži, stejně nic neřiká, ale budiž. Příběh prezentuje nádherný romantismus, lásku, štěstí, cit a boj ze zlem. Natočeno s citem, načež je vidět, že tu Martin Frič zanechal kus poctivé filmové práce. Mnohagenerační obliba je nezpochybnitelná, což potvrzuje kvalitu. A když je kvalita, tak takový snímek prostě nestárne a bude těšit ještě mnoho dětí a mnoho generací. A je to dobře. Apropo, ví dnes vůbec někdo, že tato pohádka v původní verzi zní jinak?


Dodatečné informace

Původní název:
Princezna se zlatou hvězdou (více)
  • Československo Princezna se zlatou hvězdou
  • Československo Królewna ze złotą gwiazdą
  • Československo Princezná so zlatou hviezdou
  • Československo Prinsessan med den gyllene stjärnan
  • Československo The Golden Starred Princess
  • Československo The Princess with the Golden Star
Premiéra v ČR:
18. 12. 1959
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Princezna se zlatou hvězdou je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch