Princezna se zlatou hvězdou

78%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Pohádka,která nemůže o vánocích chybět na televizních obrazovkách. Přestože patří Princezna se zlatou hvězdou k pohádkovým klasikám,tak mne nikdy moc neoslovila a to jsem jí viděl od dětství xkrát. V dnešní době se jí úspěšně vyhýbám a za pár let si jí zkusím znovu pustit a třeba změním názor.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Čím jsem starší, tím se mi tato pohádka líbí víc. Sleduji každý verš a říkám si, jak to muselo dát práci každý dialog zveršovat, aby to nepůsobilo trapně a vše zároveň dávalo smysl. "Neherec" Josef Zíma předvedl skvělý výkon a je škoda, že se nakonec herectví více nevěnoval. Ostatní herci také brilantní. Sešlo se to skvělé a je z toho nestárnoucí pohádka.. jako malovaná :)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Právem zlatý klenot české kinematografie. Jemný jednoduchý příběh pro pochopení dětí, protože komu jinému, než právě jim by měl být tento snímek určen, je neobvykle dokonce veršovaný, což se dá považovat za dobrý nápad. Krásná princezna Lada (na padesátá léta nepřekvapí použité jméno sovětského auta), sympatický princ, srandovní kuchař, nádherné prostředí a neúměrně hrozivý král Kazisvět, což už podle jména je jasné, co je zač. Tvůrci v něm ideologicky poukázali na hrozbu fašismu, což dětem a už i mnohé mládeži, stejně nic neřiká, ale budiž. Příběh prezentuje nádherný romantismus, lásku, štěstí, cit a boj ze zlem. Natočeno s citem, načež je vidět, že tu Martin Frič zanechal kus poctivé filmové práce. Mnohagenerační obliba je nezpochybnitelná, což potvrzuje kvalitu. A když je kvalita, tak takový snímek prostě nestárne a bude těšit ještě mnoho dětí a mnoho generací. A je to dobře. Apropo, ví dnes vůbec někdo, že tato pohádka v původní verzi zní jinak?
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Hodně známa pohádka, kterou znám snad i pozpátku. Časem se ale okouká a nebudí už takové nadšení ze sledování.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Ač pohádka je v telce na Vánoce často hraná, její trumf je, že je právě rýmovaná. Princzena Marie Kyselková tak každý rok pravidelně utíká do světa, když spatří v podání Martina Růžka krále Kazisvěta. Ten se s Pepou Zímou v souboji utká a zadostiučinění ho cíleně potká. K tomu Neumann s jasným umem hereckým, co se vařečkou ohání i od prince řádem svým. On ani s Ladou se přitom moc nepáře, a k tomu za prdelí má pořád Vinkláře.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
No tak tohle je pro mě vyloženě "srdcová záležitost"! Jsem ročník 1954 a maminka mě na tento film vzala do kina. Já se tam zamilovala do Josefa Zímy a když mě doma drhla, tehdy ještě v umyvadle na židli v pokoji, protože koupelnu jsme měli v našem rodinném domku v Olomouci na Letné přes chodbu, a to bych v zimě nastydla, tak v rádiu akorát hlásili, že herec Zíma měl autonehodu a já z toho celou noc neusnula! Ta autonehoda byla dost vážná a trochu mu to změnilo obličej. No já byla táák nešťastná! A to jsem ještě nechodila do školy! No, když to teď dávají o vánočních svátcích, byť i nemám čas, recituju různá místa nahlas, protože si to pamatuju, můžu říct, že to znám líp než svoje boty! :-) :-) Tehdy jsem vlastně taky byla "chycena drápkem", co se poezie týče! Začalo se mi líbit, jak se slovíčka rýmují a nakonec ze mě byla velká školní recitátorka.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7.5
překrásná pohádka o myším kožíšku a s mlaďounkým Josefem Zímou.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9.5
Moje pravděpodobně top 1 vánoční česká pohádka. Asi proto, že je to hlavně romantika mezi krásnou princeznou Ladou a šlechetným princem Radovanem. Je tu jeden lehce bláznivý kuchař, který celou dobu dostává nějaké řády, a zlotřilý král Kazisvět jako hlavní padouch. Hrdinové mluví v rýmech a ty taneční a baletní scény jsou možná až moc natahované, ale když Josef Zíma zazpívá "prstýnek něžný dala mi" jihne srdéčko ještě i po těch letech leckteré divačce
minimoj
587 bodů
9
Úžasná česká pohádka, klasika, kterou jsem viděla již jako dítě a teprve jako dospělá jsem poznala, že je celá zveršovaná :) Souboj dobra se zlem je pojat krásně romanticky a jak dětská takmi dospělá dušička při téhle pohádce pookřeje. Plajáda herců, kteří jsou všichni dnes legendami je zárukou příjemně strávených chvil s filmem.