Prázdniny v Římě

83%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Skvostný romantický film, který se dá bez pocitu studu vidět i po půl století. A nejen kvůli prosté zápletce s práškem na spaní a somnambulismem, který se nevyhýbá ani těm nejvýše společensky postaveným, a nádhernému erotickému pnutí mezi mužně gentlemanským Gregory Peckem a ztělesněním křehkosti Audrey Hepburnovou, ale především kvůli tomu, co tvůrci filmu ponechali nevyřčené a nevykonané. Viz vrcholná scéna s audiencí pro novináře v závěru filmu. A taky nenápadné školení v dnes už polozapomenuté novinářské etice.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Velmi sympatický film. Tak trošku romantická pohádka pro dospělé, ale funguje to, nostalgie z filmu doslova čiší a herecké výkony hlavních představitelů jsou velmi dobré. Odpočinkový, pohodový film u mě za 70%. Z filmu doslova dýchají staré "dobré" časy.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Je zajímavé, že přes všechny ty komedie, jejichž děj vykrádá Prázdniny v Římě, se jim málokterá přiblížila. Stejně tak je zvláštní, že na rozdíl od ostatních komedií svojí doby tahle očividně nestárne. Dobří herci, příjemná atmosféra. Moc pěkné.
muzz
muzz
18 035 bodů
7.5
Přesně tak! Prázdniny v Římě vyzařují pohodu starých časů, Gregory Peck je gentleman, princezna Audrey Hepburn je krásná a chová se jak se na princeznu sluší a patří. Teda skoro. Nic vulgárního, ani podbízivě akčního. Krásní lidé v krásné době. A Vespa - no comment! :)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Prázdniny v Římě jsou pohodovým a odpočinkovým filmem s řadou zajímavých vizuálních nápadů. Wyler umně divákům dávkuje romanci, dojemné okamžiky a cynickou komedii a vše působí hladkým a svěžím dojmem ještě po šedesáti letech!
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Na Prázdniny v Římě jsem se těšil opravdu hodně, ale vůbec se to nedá srovnat s tím, co jsem nakonec dostal! Můžu bez váhání říct, že se jedná o nejlepší romantický film všech dob, a pořád to ještě bude slabý výraz. Nádherná Audrey Hepburn (také vám tak připomíná Natalii Portman?), sympaťák Gregory Peck a kouzelný Řím plný krásných antických památek. To je kombinace, která šlape jako hodinky a na jakou se nezapomíná..
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
7
Existují řady motivů, které se prolínají napříč celým žánrem romantických snímků a jedním z nich je právě téma "princezna a chudák". Tedy příběh, kdy se princezna rozhodne vzdát svého úřadu a předstírá svoji obyčejnost, když najde zalíbení v muži právě jen obyčejného stavu.. Tentokrát jde o princeznu Annu v podání legendární herečky 50 a 60. let Audrey Hepburn, která svým nezaměnitelným šarmem zvládla pobláznit celý divácký i kritický svět filmu, kterou už nebaví královské povinnosti a rozhodne se si zahraniční diplomatickou cestu v Římě zpestřit svých zmizením.. I když princezna Anna není z žádné specifické země, tak jakási fikční podobnost s královnou Alžbětou, která nastoupila na trůn právě v roce 1952, by se tu našla.. V předstírání prosté dívenky se spřátelí s zdejším římským novinářem, jemuž vtiskla tvář zase jiná herecká osobnost a to Gregory Peck, kdy jde o jejich první a jedinou filmovou spolupráci.. Nejde říct, že by to jednomu šlo lépe, nebo že by ten druhý byl ve filmu větší hvězdou.. Audrey ve svých 24 letech opěvovala krásou a takovou přirozenou naivitou, která ještě podtrhává její princeznovské iluze (jen teda v delších vlasech se mi líbila více). A současně Eldred Gregory Peck překypuje charizmatem a skvěle vyvažuje tu rozumnější polovičku dua.. Oba si natáčení v krásných kulisách Říma užívají a parádní prodávají postupně se rozvíjející vzájemnou chemii, která přerůstá v něco více. Ovšem tohle není romantický snímek ve stylu "o nás dvou", ne, ty vzájemné city si divák musí už trošku domyslet.. Taková jednoduchá zábava, která někdy až moc připomíná film. A i když jsem se ani chvíli nenudil, přesto nějak nevidím důvod, proč se k němu vracet.. Nenucená romanťárna, při se sice párkrát usměji, ale nemám z toho ty zamilované pocity. Zda za to můžou specifické výkony herců, které někdo emocionálně vykastroval, se můžu jen domnívat.. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
O Prázdninách v Římě toho je napsáno pravděpodobně dost a o jejích genialitě snad ani nelze pochybovat. Jenže i po všemožných rešerší vás stejně zaskočí nepřipravené a pohltí se vším všudy. Jsou krásné, příjemné a neskutečné. Kdo by taky neměl rád pohádky o jednom nečekaném setkání, které se vyvrbí v jeden z nejhezčích romantických filmů všech dob. Obzvlášť, když může člověk být dvě hodinky v tak příjemné společnosti charismatického Gregory Peck a neskutečně krásné Audrey Hepburn.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Popeluše jak vyšitá. Základ romantických komedií tohoto typu. V roce 53 bych dal určitě za 5. Vůbec nevadilo jak je ten film starý a že je ČB, hezky se na něj koukalo, mělo to šmrnc a spád a Audrey je fakt kočka (teda byla). 76%
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Tak to je film, o němž nemohu před svými staršími kamarádkami říct, že se mi to nelíbí nebo že mě to nebaví. Ty by se na mě vrhly!!! Když jsem honem nevěděla, jaký film že to mají na mysli, křičely na mě: "No přece Audrey Hepburn!" "Přece Gregory Peck!!" Tak dnes už pochopitelně VÍM!!! A zajímavé je, že na konci (jak bývá u podobných filmů obvyklé) není happyend! Řím je zde kouzelný i v černobílé podobě. Audrey Hepburnová jakbysmet! Ale co mě zvláště zaujalo, je to, že jeden ze dvou kameramanů, Franz Planer, je rodilý Čech František Plánička. (Toto jméno máme všichni spojené též se slavným českým fotbalovým brankářem!) Kromě tohoto filmu natočil s Audrey Hepburnovou taktéž oblíbený film "Snídaně u Tiffanyho", nebo snímky "Co se nepromíjí" a "Dětská hodinka".