Pochybná žena

78%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
I když to není můj oblíbený film od Alfreda Hitchcocka, tak opět ukázal, že je mistr vytváření tajemné atmosféry. Špionážní příběh, trošku romantiky a postupně houstnoucí atmosféra. Vše je to krásně nasnímané, ale příběhu chybí promyšlenější scénář. 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Čachry kolem českého distribučního názvu tohoto snímku vede především do zmatku o jaký film se vlastně jedná. Tak ´Pověstný muž´ nebo ´Pověstná žena´? V tom je dost podstatný rozdíl. Originál je v překladu ´Starý známý´, tak tak bych to prostě nechal a hotovo. Dle filmového plakátu by se také dalo vydedukovat, že se jedná ryze o romanci, což by bylo zrovna u režiséra Alfreda Hitchcocka dost velké překvapení, ale jak by se dalo jistě očekávat, vše je přeci jen krapet jinak. Ale jistě, romantické scény zajisté přítomny jsou a i ony mají v celém dějství své opodstatněné slovo, avšak hlavní devizou příběhu je špionáž a snaha získat na americkou stranu významné nacistické vědce. Na svou dobu, tedy pouhý rok po světové válce, byl námět jistojistě dost aktuální, takže svým způsobem to může mít i z této stránky určitou historickou hodnotu, a ne jen z filmového hlediska. Ale přijde na to, jak se který divák v dané historii vyzná a jak dokáže rozlišit skutečnost od konspirace. Buď jak buď, snímek je každopádně hodně dobře postaven, takže už Hitchcockova ruka ve výběru scénáře byla velice šťastná. A ten ještě navíc povýšil nejen svou výtečnou režií, ale také svými pověstnými kamerovými záběry, kterými využívá vizuální styl vyprávění. Hitchcockova genialita spočívá především v zasazení intimní a svým způsobem tajemné milostné etudy do napínavého špionážního dobrodružství, které je intenzivní a hlavně plně srozumitelné. Na dnešní dobu to s tím napětím již dost skřípe, ale na to, že se jedná o dokonalý noir film, se dá tento neduh ještě stále přehlédnout. Snímek je dokonalý po všech stránkách, čímž slibuje filmový zážitek v podstatě pro všechny. Dámy mají romanci, pánové špionáž. Který další film to takhle má. V současné době žádný.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Vynikající poslední půlhodina. Hitchcock umí moc dobře gradovat, ale to je jen opakování dobře známého. Musím říct, že mám míň a míň rád vždy prkenného Granta.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Špionážní romantika v Hitchcockově podání. Kupodivu je zde více romantiky než nějakých napínavých scén, ikdyž minimálně 2 rozhodně stojí za to (vinný sklípek a parádní závěr). 7.5/10
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Je pravda, že vztahová / romantická rovina dlouho nepůsobí moc přesvědčivě, ale čert to vem. Kdo jiný než Hitchcock by dokázal vystupňovat špionážní lovestory do tak dramatických výšin, aniž by potřeboval jediný přímý záblesk násilí nebo sexu? Jednoduchý příběh o jedné křehké infiltraci šlape a nepokulhává, protože Hitch jednak skvěle vede herce, kteří nepřehrávají, jednak v interiérech kouzlí s kamerou a především opět bravurně napíná ve zdánlivě všedních motivech, které se stávají klíčem v komunikativnosti vůči divákovi (klíče, sklep a jeho obsah). Výborná Ingrid Bergman a suverénní režie největšího klasika černobílého filmu - nic víc k doporučení netřeba.
avenis
avenis
8 061 bodů
8
Napínavé černobílé špionážní drama. Hitchcock byl jedinečný moviemaker. A pokaždé mu stačily jen dvě herecké hvězdy v jednom filmu. Ani černobílá atmosféra neubere na "koukatelnosti". (5.11.2014)