Pověste je výš

68%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Padesát let starý western, a pořád ke koukání. Zdánlivě jasná pravidla: Bývalý šerif Jed Cooper (mladý Clint Eastwood se svou tradiční pokerovou tváří) je nespravedlivě obviněn z vraždy a krádeže dobytka a zlynčován. Zcela náhodou se po odjezdu samozvaných vykonavatelů spravedlnosti objeví místní šerif a odřízne ho. Jed se vrátí do městečka a dá se znovu do služeb šerifského úřadu, aby potrestal nejen skutečného vraha, ale i své "vrahy" ... Ale ne vše je tak jasné a jednoznačné, jak se zdá - Jed cítí nespravedlnost v tom, že je stejně posuzována vražda a krádež dobytka a snaží se jednat tak, jak mu velí cit. Ale zákon je proti němu a on musí nosit hvězdu, dokud není dokonáno.
  • výborné herecké obsazení
  • nesmrtelnost Jeda Coopera
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkný western o samozvané spravedlnosti, o pokroucené oficiální spravedlnosti a o té pravé. Clint Eastwood v klasické roli drsného správná, který toho moc nenamluví, ale hlavně jedná. Scénář je dobrý, zpracování stejně tak. Pěkný nadprůměrný western.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
4
potom ako si clint spravil meno svojou a leoneho dolarovou trilogiou prisiel spat do holywoodu aby naktrutil prvy western vo svojej novozalozenej produkcnej spolocnosti MALPASO (povodne mal rezirovat sergio leone, ale ten v tej dobe pracoval na once upon a time in west, ktory vysiel v tom istom roku a v priamom suboji nedava poveste je vys sancu)... hang'em high sa stylovo snazi priblizit spaghetti westernom, ale nech sa reziser post (s ktorym eastwood pracoval na honackom serialy rawhide) snazi ako chce nedokaze vykuzlit spinavost a charakter ktorym sa vyznacovali leonove kovbojky ale skorej sa priblizuje uhladenemu stylu johna forda, i ked obcas pride s nejakym trikom ktory sa priblizuje talianskemu stylu ... dej je zbytocne natahovany a po silnom zaciatku zacne tempo dost viaznut, co musi zachranovat clint so svojou charismou a dominic frontiere so slusnym soundtrackom a hlavnym motivom ktory sa vam urcite vryje do pamati...
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9
Tak co dodat? Perfektní a poněkud zvláštní western. Clint velmi dobrý, ostatní osazenstvo rozhodně nezaostává. Begley, Hingle, Johnson, Dern, Steele. V neposlední řadě
  • Inger Stevensová
avenis
avenis
8 056 bodů
7
Takový ne úplně tradiční western, kde jediný indián už je hodně domestikovaný a neumře. Dobro, zlo a spravedlnost se tak trochu drolí a nemají jednoznačné obrysy, což je sympatické. Nicméně je to rozvláčné a od picknicku trochu nudné. Hrozně dlouho nevíme, proč přehubená Rachel kouká každému zločincovi do tváře. A otevřený konec jakoby sliboval pokračování. Ale spíš si máme konec vymyslet každý sám.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Ale jo. Dobrý western. Osmatřicetiletý Eastwood vypadá ještě mladší, krásní koně, půvabná švédsko-americká herečka Inger Stevensová, která bohužel zemřela ve věku pouhých třiceti pěti let. Hudba Dominica Frontiera je zajímavá. Není to sice Ennio Morricone, ale zaujala mě pokaždé, když zazněla. Námět také není špatný. Realistický. Jen si myslím, že by dostačovalo 90 minut. Místy se film poněkud táhne. Ale vyzdvihnout bych chtěla režiséra Teda Posta. Je to opravdu dobře natočený film. A potom kameramany Richarda H. Klineho a Leonarda J. Southa. A atmosféra filmu, k níž přispívá právě i již výše zmiňovaná hudba, je místy až překvapivě ponurá a depresívní. Ale to není kritika. Bavilo mě to. Nu a závěrečná přestřelka, při níž se největší zloduch ze strachu z konfrontace s hlavním hrdinou sám oběsí, tak to nemá snad v žádném westernu, který jsem dosud viděla, obdoby.