Pouta

66%
Pouta
Plakát traileru

Venkovský veterinář se nechal spoutat maloměšťáckými konvencemi, které vládnou v rodině jeho manželky. Cíití se proto unavený, dokud nepozná novou lásku, navíc rozhodnut konečně uskutečnit i své dávné sny. Průhledná moralita o obtížném prosazování socialistické morálky byla první společnou prací v budoucnu slavné autorské dvojice, scénáristy Jana Procházky a režiséra Karla Kachyni.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Síla rozhodnutí. Moralizující námět, v typickém stranickém smýšlení, na počátku šedesátých let, v tzv. nové vlně, ještě přetrvávající. Maloměšťácký život s prací na jatkách nebo život venkovský coby veterinář? Do rozhodování navíc zasáhne manželská krize, další žena a podpora venkovských obyvatel jeho potřebností. Psychologické drama režiséra Karla Kachyni, který lze do dnešní doby považovat po tvůrčí stránce za mistrovský. Poetický nadhled a temná psychologická stránka ve svém smyslu vytváří až napětí v rámci dalšího vývoje. Scény z veterinářských prací jsou na celém snímku doslovným vrcholem. A to divák ani neuvidí, co se vlastně dělá. Záběr jen na herce a atmosféra taková, že se až tají dech. Karel Kachyňa tímto po dobrodružných snímcích s vojenskou tématikou ukázal, že umí také něco jiného a stejně tak bravurně. Co se týče námětu, dobový zase až tak moc není. Něco takového se může stát i dnes.
kawa
3 388 bodů
6
Příběh se odehrává na vesnici, kde místní zvěrolékař podlehne své panské manželce, a chce odejít na Gottwaldovské jatka. Ve vesnici Štěpánov , ale opět narazí na svou bývalou lásku, agitátorku. Nepřesvěčivá zápletka manželského trojúhelníku na pozadí omšelé vesnice a temné kamery s tklivou hudbou, je hodně slabá kombinace na dobrý film. Výkony herců tomu také odpovídají.

Dodatečné informace

Původní název:
Pouta (více)
  • Československo Pouta
  • Československo Béklyók
  • Československo Fesseln
  • Československo Fetters
Premiéra v ČR:
22. 9. 1961
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění