Plastická chirurgie s.r.o.

68%

Zajímavosti 53

  • ** SPOILER ** Protože v Americe je scientologie uznaná jako náboženství, její zapracování do příběhu bylo velice ožehavé, a proto bylo dbáno na to, aby její zobrazení bylo opravdu přesné do nejmenších podrobností. Přesto seriál neušel kritice ze strany tohoto radikálního náboženského hnutí.
  • Julian McMahon, Holly Marie Combs a Rose McGowan si spolu už dříve v seriálu zahráli. Samozřejmě šlo o hlavní role v Čarodějkách.
  • Nip/Tuck vznikl v produkci Shephard/Robin Company ve spolupráci s Warner Bros.Television Production Inc.
  • Christianova loď se jmenuje The Boatox.
  • ** SPOILER ** Obsáhlejší výčet zobrazovaných a probíraných kontroverzních témat: Všeobecné problémy - matkovražda, zanedbání povinné péče v zaměstnání, otcovství, letecká katastrofa, vražda, obchod s orgány. Problémy sexuality - pedofílie, incest, znásilnění, domácí násilí, nekrofílie, nekrofilní incest, vězeňské znásilnění, pohlavní zneužití, zoofílie. Sexuální akty - anální sex, orální sex, BDSM praktiky, pornografie, hypersexualita, swingers party, manželský trojúhelník, orgie, masturbace. Další témata spojená se sexualitou - cizoložství, puberta, menstruace, mužská i ženská homosexualita, bisexualita, transsexualita, intersexualita, prostituce, homosexuální prostituce. Nelegální chování - pašování drog, užívání drog, usmrcení z nedbalosti. Osobní problémy - sebevražda, autonehoda, stárnutí, obezita, sebepoškozování. Rodinné problémy - rozvod a odloučení, potrat a umělé přerušení těhotenství. Další - křesťanství, rasismus a nadřazenost bílé rasy, scientologie, vydírání, bum fights (natáčení bezdomovců soupeřících za peníze), únos mimozemšťany. Psychické nemoci - rozdvojená osobnost, apotemnofílie (nemoc, při které má člověk dojem přebývající končetiny), Munchausenův syndrom, Stockholmský syndrom. Fyzické nemoci - stigmata, rakovina prsu, HIV a AIDS, Downův syndrom, Lithopedion (zkamenělé dítě), ektrodaktylita, rakovina plic, rozštěp patra.
  • Seriál bude končit šestou sezónou, která bude mít premiéru v roce 2010. Jeho poslední díl ponese číslovku 100.
  • Seriál si vysloužil i německou verzi s názvem Beauty Queen. Ta ovšem zoufale propadla a po čtyřech dílech byla zrušena.
  • Dylan Ramsey, který si zahrál Saaeda Hotariho, pochází z Prahy.
  • ** SPOILER ** Adresa McNamarových v prvních čtyřech řadách je 1657 Essex Way.
  • ** SPOILER ** Portia de Rossi nechtěla nabídku na roli Olivie Lord původně přijmout, protože se nechtěla zaškatulkovat jako herečka lesbických postav. Nakonec Portii přesvědčila její životní partnerka Ellen DeGeneres s tím, že podle ní se jedná především o zajímavou postavu.
  • ** SPOILER ** Scéna z finále čtvrté řady, ve které Sean, Christian, Kimber, Liz, Michelle a Matt zpívají do písně Brighter Discontent od skupiny The Submarines, která uzavírá jejich momentální osudy, je tvůrcovou poctou filmu Magnolia, kde je podobná scéna, při které ústřední postavy zpívají do písně od Aimee Mann.
  • Hudba, kterou si Sean s Christianem pouštějí při operacích, obvykle nějak koresponduje s pacientem, nebo s operací, kterou provádějí. Pro příklad, když pacient podstupuje operaci očí, aby se zavděčil rodičům své snoubenky, hraje píseň "Lovefool" od The Cardigans, při operaci zdeformovaných chodidel zase hraje "These Boots Are Made For Walking" od Nancy Sinatra.
  • Ústřední melodií seriálu je píseň "A Perfect Lie" od skupiny The Engine Room.
  • ** SPOILER ** Seriál má už několik sloganů. Nejznámějším je věta, kterou pronese některý z hlavních pánů v každém díle, "Řekněte mi, co se vám na sobě nelíbí". Dalšími jsou "Rušivě dokonalé nové drama", "Změň, co změnit můžeš, schovej, co změnit nejde", "Hluboce povrchní seriál se vrací", či "Krása je prokletím světa", motto, které používá Řezbář pro ospravedlnění svých činů.
  • ** SPOILER ** Když Matt v páté řadě píše Seanovi v dopise, že Kimber porodila dcerku Jennu, kterou pojmenovala po jedné sitcomové herečce, která je stejně jako oni členka církve Scientologů, jedná se samozřejmě o Jennu Elfman, hvězdu sitcomu Dharma & Greg.
  • Název Nip/Tuck (Říznout/Sešít) se nedá jednoduše přeložit do češtiny. Je to anglický hovorový výraz pro rychlou plastickou operaci, a zároveň se používá, když je něco nerozhodně.
  • ** SPOILER ** Joely Richardson chtěla po čtvrté řadě seriál opustit, aby se mohla starat o svou nemocnou dceru. Proto měla být ze seriálu nadobro vyškrtnuta (pravděpodobně smrtí její postavy), ale Ryan Murphy se s jejím odchodem nehodlal smířit, a tak udělal kompromis, a finále čtvrté řady přepsal tak, aby se mohla Joely případně vrátit. To taky udělala, ale její prostor v páté řadě byl oproti prvním čtyřem omezený. Původně se měla objevit v 15 dílech ze zamýšlených 22, ale kvůli scénáristické stávce bylo nakonec natočeno jen 14 dílů, přičemž se objevila ve dvanácti z nich.
  • Celé jméno Matta (John Hensley) je Jonathan Matthew McNamara. Celé jméno Annie (Kelsey Lynn Batelaan) je Anne Katherine McNamara. Juliino rodné příjmení je Noughton.
  • Seriál má na kontě zatím pět ocenění včetně Zlatého glóbu za nejlepší seriál v kategorii drama, a 42 různých nominací, včetně opakované nominace na Zlatý glóbus pro nejlepší herečku (Joely Richardson - Julia McNamara).
  • ** SPOILER ** Doktor Christian Troy (Julian McMahon) má během prvních pěti řad v seriálu před kamerou sex s více než 30 různými ženami, přičemž jedinou hlavní ženskou postavou, se kterou nikdy nic neměl, je Liz (Roma Maffia), která je lesbička. Ta s ním ovšem, jakkoli nepravděpodobně to zní, byla aspoň těhotná. Nicméně i ona nakonec v druhé (postávkové) polovině páté řady prošla jeho postelí.
  • ** SPOILER ** Tři poslední díly páté řady vždy končí situací, která ohrožuje život některé z hlavních postav. Díl Lulu Grandiron končí, když Sean (Dylan Walsh) najde pořezanou Colleen (Sharon Gless), August Walden končí ve chvíli, kdy Eden (AnnaLynne McCord) střelí Julii do hlavy, a Candy Richards končí scénou, kdy Colleen pobodá Seana.
  • ** SPOILER ** Ryan Murphy před pátou řadou prohlásil, že během ní zemře jedna z hlavních postav. Objevily se spekulace, že půjde pravděpodobně o Kimber (Kelly Carlson) nebo Liz (Roma Maffia), protože z hlavního obsazení se jen ony dvě neobjevily v díle Conor McNamara 2026, který nabízel pohled do budoucnosti. Jak už teď ale víme, tou nešťastnou se nakonec v desátém díle oné řady stala Gina Russo (Jessalyn Gilsig), která byla od začátku seriálu vracející se postavou, a status hlavní postavy měla po dobu třetí řady.
  • ** SPOILER ** Kimber Henry (Kelly Carlson) původně neměla být regulérní postavou. Měla se objevit jen v pilotním díle. Když ale došlo k natáčení její klíčové, emocionálně vypjaté scény, Ryan Murphy byl Kellyiným výkonem tak nadšen (povídá se, že mu spustila krev z nosu), že se rozhodl úlohu Kimber trochu rozšířit. Během prvních dvou sezón se objevovala jako jedna z důležitých vedlejších postav, a od třetí řady dále povýšila na regulérní hlavní postavu, a z ústřední pětice učinila ústřední šestici (Sean, Julia, Christian, Kimber, Liz, Matt).
  • ** SPOILER ** Postavou, která v seriálu prodělala na kameru nejvíce plastických operací, je Kimber Henry (Kelly Carlson). Bylo jich něco přes deset.
  • ** SPOILER ** William Belli, který hraje ve třetí sérii transsexuální Cherry Peck, se objevil už ve druhé řadě. Byl jedním z pacientů na klinice, kam přijeli Sean s Christianem shánět informace o Avě.
  • ** SPOILER ** Ve finále třetí řady je odhaleno, že Kit McGraw není Angličanka, a její britský přízvuk byl falešný. Rhona Mitra, která Kit hraje, je ale ve skutečnosti opravdu Angličanka, co mluví pravým s britským přízvukem.
  • Doktorka Faith Wolper (Brooke Shields) se měla původně objevit jen v jednom díle (1. díl čtvrté řady), ale producenti byli z výkonu Brooke nadšeni, a tak její postavu připsali do několika dalších dílů.
  • ** SPOILER ** I když je Sanaa Lathan (Michelle Landau) v titulcích uvedena jen jako speciální host, ztráví během 4. řady na obrazovce mnohem víc času než většina herců z regulérního obsazení. Michelle se objevuje ve všech dílech té řady, kromě dílu Conor McNamara 2026, který se odehrává v budoucnosti.
  • Postava Jacqueline Bisset se jmenuje James, což je v angličtině výhradně mužské jméno. Ona sama ale v seriálu vysvětluje, že je z francouzštiny, a že "J'aime znamená miluji". I když to v seriálu nikdy nepadne, je dohledatelné, že postava je celým jménem James LeBeau.
  • ** SPOILER ** Grace Santiago (Valerie Cruz) po první sérii zmizí bez vysvětlení. Tomuto seriálovému jevu se říká syndrom Chucka Cunninghama (podle postavy, která takto zmizela ze seriálu Happy Days (1974)). Ryan Murphy po čtyřech letech po jejím odchodu vysvětlil, že její postava neměla v seriálu další uplatnění, protože žádný psycholog by nedoporučil pacientovi radši operaci, než skutečně čelit svým problémům, a tak nechali Valerii odejít.
  • ** SPOILER ** 13. díl třetí řady zahrnoval operaci ženy, která v sobě nevědomky 17 let nosila zkamenělý plod dítěte. Zkamenělé plody jsou nesmírně vzácným, ale skutečným jevem, ke kterému může dojít, když plod zemře během mimoděložního těhotenství. V letech 1999 a 2000 se objevily dva podobné případy, kdy byl v těle sedmašedesátileté ženy nalezen devětatřicetiletý plod, a v těle ženy staré 76 let plod starý 49 let.
  • ** SPOILER ** 1. díl třetí řady zahrnoval operaci ženy založené na Gayle Laverne Grindsové, 250tikilové ženě z Floridy, která zemřela při pokusu zdravotníků oddělit ji od gauče, ze kterého nevstala přes tři roky. Doslova s ním srostla.
  • ** SPOILER ** V desátém díle druhé řady si nechává komik a spisovatel voperovat ženské prsní implantáty jako zdroj pro svou novou knihu. Jeho příběh se podobá příběhu Kanaďana Briana Zembica, který si v roce 2000 nechal voperovat ženské prsní implantáty, aby vyhrál sázku o 100 000 dolarů. Narozdíl od pacienta v seriálu, Zembic si své poprsí nechal.
  • ** SPOILER ** 9. díl druhé řady zahrnuje operaci rozdělení dospělých siamských dvojčat Raven a Rose Rosenbergových. I když takových operací je hodně, tato konkrétní má společných mnoho detailů s operací z roku 2000, rozdělení sester Gracie a Rosie Attardových, která vyústila ve smrt Rosie.
  • ** SPOILER ** 4. díl druhé série zahrnuje operaci pacientky závislé na plastických operacích. Závislost na plastických operacích je skutečný lékařský fenomén, a považuje se za stav, který se v mnoha případech vyvine při dysmorphofobii, chorobném strachu z drobných, až zanedbatelných defektů vzhledu člověka.
  • ** SPOILER ** 13. díl první série zahrnoval operaci drogového bosse Escobara Gallarda. Ten se nechává drasticky přeoperovat, aby změnil identitu. Jeho postava je volně založená na Amadu Carrillo Fuentesovi, jednom z nejznámějších a nejmocnějších drogových bossů. Ten v červenci roku 1997 zemřel během plastické operace, když si za stejným účelem nechával z těla a obličeje odsát přes třináct litrů tuku.
  • Podle Ryana Murphyho, tvůrce seriálu, jsou veškeré operace ze sta procent založeny na skutečnosti.
  • I když Joely Richardson (Julia) hraje matku Johna Hensleyho (Matt), ve skutečnosti je mezi nimi jen dvanáctiletý věkový rozdíl.
  • Matku Julie (Joely Richardson) hraje Joelyina skutečná matka Vanessa Redgrave.
  • ** SPOILER ** Při poslední konfrontaci Julie (Joely Richardson) a Avy (Famke Janssen) Julia Avu popíše jako fénixe, co vstává z popela. Famke si zahrála postavu Phoenix ve všech dílech trilogie X-Men.
  • Seriálová sestra Linda (Linda Klein) je doopravdy zdravotní sestra.
  • ** SPOILER ** Joely Richardson (Julia) se vsadila s Bruno Camposem (Quentin) o sto dolarů, že není Řezbář. Nevěřila mu. Jak víme, sázku prohrála.
  • ** SPOILER ** Při natáčení Řezbářových scén nosil pod maskou Bruno Campos hnědé kontaktní čočky, aby jeho výrazné modré oči nevyzradily jeho identitu.
  • ** SPOILER ** Pro Řezbářovy scény s nožem byly při natáčení použity hned tři nože. Jeden ostrý a lesklý na scény, kde se jím jen ohání, další tupý pro řezání, a jeden dutý, který při přiložení na kůži vytvářel efekt krvácení. Ten se objevuje ve scéně, kdy je pořezán Sean.
  • Maska Řezbáře, vyrobená z porcelánu a pryskyřice, byla jen jedna, a byla velice křehká. Při každé scéně dohlížel rekvizitář na její správné používání.
  • Řezbářův oblek je od Prady. Vrchní díl je černý svetr na zip ze zimní kolekce 2004.
  • Stereo používané při provádění operací je od dánské firmy Bang & Olufsen.
  • Sophia Bush v rozhovoru přiznala, že jí nebylo příjemné natáčet milostné scény s kolegyní Kate Mara.
  • V první řadě hrála Roma Maffia postavu jménem Liz Winters. Ve druhé jí bylo jméno změněno na Liz Cruz.
  • Až na pár výjimek (například Pilot) jsou díly pojmenované podle postavy, která v nich podstupuje operaci.
  • Postava doktora Christiana Troye se měla původně jmenovat Christian Vega. To bylo změněno poté, co do role obsadili Juliana McMahona.
  • Výčet zde zobrazovaných kontrovezních témat je ovšem mnohem delší, pro příklad jmenujme drogy, vraždy, znásilnění, pedofilii, domácí násilí, či zoofilii. Nejen díky nim si seriál vysloužil též četnou kritiku ze strany náboženských organizací.
  • Přesto, že je vysílán v pozdních večerních hodinách a s patřičnými upozorněními, dočkal se seriál opakované kritiky od americké Rodičovské rady pro televizi. Těm se obzvlášť nelíbily například části věnované skupinovému sexu, či nekrofilnímu incestu.