Den D: operace Overlord

?
I. díl: Přípravy (The Build Up)
Kromě konečného vítězství nebylo v zemích Spojenců nic tak netrpělivě očekáváno jako invaze do západní Evropy. Hitler budoval její obranu po celé čtyři roky. Aby prolomili německou opevněnou linii Spojenci připravili a vycvičili armádu, která měla skoro tři miliony mužů a vybudovali nejmocnější letectvo a loďstvo v historii. Operace dostala krycí jméno Overlord, což znamená Nejvyšší vládce. Bylo třeba nejen vybrat nejvhodnější místo k vylodění, ale vyřešit tisíce drobných i zásadních problémů, oklamat úvahy německého generálního štábu, zdokonalit zpravodajské akce a především připravit statisíce mužů na největší a nejnáročnější obojživelnou akci v dějinách. Stalo se to právě před šedesáti lety...
II. díl: Invaze (The Invasion)
Operace Overlord měla probíhat následovně: Během ranních hodin Dne D budou výsadkáři vysazeni za linií pevnůstek, aby odřízli pláže od vnitrozemí. Uprostřed Kanálu La Manche se setká 5000 lodí s jednotkami prvního sledu, které tvořily hlavní útočnou sílu. V 06.30 hod. se rozjedou vyloďovací čluny a dopraví jednotky do pěti invazních sektorů. Prvním úkolem vylodění bude zajistit předmostí a pak obsadit přístav Cherbourg. Takhle vypadal plán - ale výsledek byl nejistý. V některých sektorech proběhlo vylodění vcelku podle předpokladů - ale na pověstné pláži Omaha se nic nedařilo. Osm rot, které se tam vylodily v první vlně, prožilo peklo. Tam byla vybojována nejkrvavější bitva celé invaze.
III. díl: Průlom (The Breakout)
Útok přes La Manche a vylodění v Normandii bylo první fází invazního plánu. Ve druhé fázi měli Spojenci za úkol rozšířit předmostí a propojit všech pět vyloďovacích sektorů, aby pěchota mohla opustit pláže a postupovat do vnitrozemí. Období mezi vyloděním a rozhodujícím průlomem německých pozic bylo kritickou fází operace Overlord. Už za měsíc po vylodění se však spojenecké jednotky ocitly v operačně nevýhodné pozici a nedařilo se jim plnit časové plány. Byly před nimi dlouhé dny těžkých bojů.

Dodatečné informace

Původní název:
D-Day: Code Name Overlord (více)
  • USA Den D: operace Overlord
  • USA D-Day: Code Name Overlord
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění