Poslední Mohykán

82%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
Já to furt říkám,že devadesátá léta byla prostě plodná na filmové hity mezi které se řadí i Poslední Mohykán. Snímek má nádhernou kameru,hudbu a výpravu. Herci jsou taktéž skvělý. Daniel Day-Lewis je herecký chameleon a zde podal další vynikající výkon. Důvod proč dávám "jen" 75% je ten,že mi přišel příběh místy nezajímavý a zdlouhavý.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Není to špatný film, ale zpracování se mi až tolik nelíbilo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Divácky nejvstřícnější Mann s perfektním (i když hodně podivným vzhledem k námětu) soundtrackem a jako vždy nechybujícím Day-Lewisem. Sice je to spíš vděčné než strhující, ale jo, tentokrát jsem byl víc ve filmu než u Manna většinou jsem.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Průměrná indiánka, kterou ale o ten stupeň výš posunuje vynikající ústřední motiv táhnoucí se celým filmem a také závěrečná nadupaná 20-ti minutovka, při které jsem doslova hltal každý záběr. Přiznávám, že jsem Mohykána viděl v tv s ořezaným obrazem a s dabingem, takže až budu mít možnost porovnat s originálem, tak se to hodnocení možná i změní. Zatím 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Nuže, tohle je bomba. Daniel Day Lewis v naprosto přesvědčivé úloze indiánského náčelníka Sokolího oka v příběhu na úsvitu amerických dějin. Je to hodně drsné, ale technicky brilantní, mimořádný je hudební doprovod.
sabule
14 227 bodů
5.5
Klasické indiánky znají asi všichni kinomolové a tak není špatné čas od času přijít s novějším a vylepšeným zpracováním nějakého příběhu.Jedná se o vcelku povedený kousek a hlavně přírodní scenérie a celková atmosféra tohoto dobrodružství se hodně povedla.
hrumsrt
hrumsrt
9 133 bodů
6
Doporučení na Posledního Mohykána jsem dostal už hodně dávno, a jak se mi do něj nejdříve nějak nechtělo, tak navíc to pak ještě zkomplikoval stejnojmenný český film z roku 1947, kdy jsem si pak říkal, že si ze mě snad někdo musel vystřelit. Když konečně po letech došlo k nápravě, tak mi zase trvalo děsně dlouho, než jsem se k snímku konečně odhodlal... Michael Mann je vynikající režisér s perfektním citem pro kamerové záběry. Zkrátka on nemá problém dívat se někomu přes rameno, aby přesně vystihl svoji vizi. Baví mě styl, jakým dělá svoje filmy, ale taky si myslím, že jeho předností je taková ta typická akce, kterou on dokáže povýšit.. Naprosto klíčová je v jeho kariéře spolupráce s kameramanem Spinottim, jehož si pak ještě přenesl i do následného dalšího snímku - Nelítostný souboj - kde ale klaplo úplně všechno, a tak je z toho o tolik tříd lepší film. Ta kamera je tady opravdu výborná, a tak není nouze o dlouho průhledy krajinou.. K tomu navíc naprosto epický ústřední soundtrack, který považuji za to nejlepší, co jsem "viděl"... Jenže pak je tady příběh... Nevím, jak moc byl Mann limitován Cooperovou předlohou, nikdy jsem ji nečetl, ale tohle se, podle mě, nepovedlo. Veškerý příběh zbytečně spěchá a já nemám vůbec šanci se napojit na postavy a pochopit jejich motivaci. A bohužel ani z historického hlediska mě tahle událost nepřijde nikterak atraktivní... Tak jen stáli a koukali.. Nebaví mě to, čekal jsem opulentní velkofilm a namísto toho dostávám takovou volovinu.. Je mi jasné, že vidět to před 10-15 lety budu z toho totálně odstřelenej, ale takhle... Za mě jednoznačně zklamání, kterému ale vděčíme zviditelnění spíše neznámého Daniela Day-Lewise, jehož ty velké role teprve čekají. Snímek úplně postrádá ambici být něčím víc než jen akčně dobrodružnou jednohubkou a zapomíná na nějaký rozkol a zamyšlení ve stylu Posledního samuraje, navíc tady k tomu ta postava Sokolího Oka vyloženě vybízí.. Mdlo, nuda a šeď. 60%
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Honička po lesích s vybornou hudbou, ale jinak nic vic. Ale ten zaver, to je parada, citovka vygradovana jednim z nejlepsich soundtracků a skvele natocene, ale jen ten finiš. 78%
avenis
avenis
7 909 bodů
10
Když jsem film viděla poprve, přimrazil mě do sedačky a na konci jsem brečela jako želva. V průběhu let jsem nikdy nevynechala žádné televizní opakování a opět jsem končila v slzách. Dnes už se dojímám jen zřídka, přesto je tato historická podívaná stále nadprůměrně poutavá a nadčasově nádherná.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Nádherná hudba, krásná divoká příroda a nespoutanost života v ní a v souladu s ní z filmu dýchá i přes zuřící konflikt na všech stranách a jelikož zde nejsou idealizováni ani indiáni ani francouzi a ani britové, působí celek divoce jako život sám. Je to opravdový skvost, na který se rád opakovaně podívám.