Policie

63%
Policie
Plakát traileru
Mangin (Gérard Depardieu), mladý policejní inspektor z Paříže, je na stopě obávaných pašeráků drog. Podaří se mu zatknout Simona, jednoho z šéfů bandy, a jeho přítelkyni Norii (Sophie Marceau). Po propuštění z vězení se Norii podaří ukrást gangu zásilku drog a 2 miliony franků. Neuvědomuje si, jakému nebezpečí vystaví sebe i svého advokáta. Noria hraje dvojí hru a jde jí jen o osobní prospěch, proto si zahrává s komisařovými city. Magnin je jako policista přísný a nelítostný, ale zároveň i velmi zranitelný kvůli lásce k Norii. Dokáže zachránit Norii a jej…



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8.5
Svým způsobem kapánek kontroverzní snímek ve svém podání ryze francouzské kinematografie. Je to něco jako podobenství policejního vyšetřovatele v atmosféře kapánek drsnějšího noir a francouzské nové vlny. Jeho vyšetřovatelská zásadovost, mnohdy překračující policejní hranice, je nabourána femme fatale, kdy je neochvějně odhalena jeho lidskost v charakterových slabinách. Celý koncept se snaží nepřekračovat jasně dané hranice a je veden frustrujícími konverzacemi, takřka kulometným tempem. Navíc naprosto bez soundtracku, čímž je opodstatněn takřka až ryzí realismus. Příběh je rozdělen na dvě poloviny. První polovina ukazuje policejní práci v celém svém spektru ve snaze nabourat obchod s drogami a druhá nerozvážnost daného policajta poté, co se zamiluje do ženy obchodníka s drogami, čímž atmosféra škrtá o romanci, ale tak je tak pevně držena na uzdě, že se toho vůbec nedosáhne. Byť se to nezdá, příběh je skutečně plnohodnotný, jen na tradiční policejní film neobsahuje napětí v rámci pronásledování, honiček či přestřelek. Určitou živost to však přesto má a to právě vlivem dobře stavěných dialogů. Tady nejde ani tak o případ, jako právě o policejního vyšetřovatele a jeho skryté charakterové protiklady. Skrytý naturalismus a takřka až polodokumentární rozhraní tak osloví spíše jen určitou skupinu diváků.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Hodně zajímavý francouzský snímek, který je v podstatě naturalistickým příběhem o práce policie a fungování podsvětí a na druhé straně je studií osamělosti a romancí s hrdiny, kteří se dají dohromady jenom díky tomu, že každý policajt je tak trochu grázl. Celkově to je hodně slušně natočené, má to skvělé herce, dobré dialogy a uteče to jako voda. Hodně dobrý film.

Dodatečné informace

Původní název:
Police (více)
  • Francie Policie
  • Francie Police
  • Francie Der Bulle von Paris
  • Francie Police Department
  • Francie Polícia
  • Francie Policja
  • Francie Tmima dioxis narkotikon
  • Francie Zsaruszerelem
  • Francie Полиция
Země původu:
Francie