Polda a bandita

69%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
6
Bláznivá roadmovie.. takova velká sázka o velké pivo. Honičky, poldové, američtí burani a malý románek. Nic víc. Tempo je sběsilé, ale stále stejné. V polovině už mě film začal trošku nudit, je to prostě stereotypní. Celkově je to nenáročná dobrá podívaná, která neurazí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 311 bodů
10
Bláznivě rychlá road-movie režiséra Hala Needhama jedním z několika úžasných filmových klasik, která nestárne a svou svěží energií a úžasným až groteskním humorem nestárne a bez problémů dokáže pobavit i dnes. A to si ve své době kritici mysleli, že se bude jednat o jasný propadák. Avšak vše zafungovalo jak má. Jednoduchý příběh na celou eskapádu postačil, každá scéna pevně seděla na svém místě, přesvědčiví herci své postavy vyzdvihli do výšin a písnička doprovázející celý film se následovně stala hitem. A že to byl komerční úspěch už ani nemá cenu, po tom všem, ani zmiňovat. Co se týče humoru, největší prim má šerif Buford T. Justice of Portague County se svým synem, kteří, svým způsobem, vystupují jako slavná komická dvojice Laurel a Hardy. Šerifovi hlášky jsou prostě nezapomenutelné. Minimální děj, minimum postav a bláznivá automobilová honička, jakou svět filmu snad do této doby nezažil. Málo se ví, že většina dialogů mezi Burtem Reynoldsem a Sally Field, která roli přijala s obavou, že jí to určitě zničí kariéru, vznikla z improvizace. A to i přes to, že scénář neměl jedinou chybičku. Snímek má také spoustu malých epizodních rolí, které taktéž mají své pevné místo a ve filmu něco znamenají. A každá začíná úsměvem. Film byl nominován na Oscara za střih a není divu. Vše je dokonale načasované, zdrcující rytmus se pevně drží, takže neexistuje jediné hluché místo a tak, jak rychle se střídají bláznivé gagy, uhání i celý film. Zkrátka a dobře, kdo se do filmu po divácké stránce zaboří, nejen že ho to nenechá vydechnout, ale bude mít co dělat i se svou bránicí. Žánrová klasika, která z mála udělala hodně a která se následně stala inspirací. A je možné že se tvůrci inspirují dodnes.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
4
popularita burta reynoldsa v juznych statoch v amerike bola tak obrovska ze dokazala smokeyho a bandita vytlacit az na druhe miesto najuspesnejsich filmov roku (za STAR WARS proti ktorym nikdo nemal sancu). dnes je to uz trocha zostarnuta banjo odrhovacka ktora tazi hlavne zo sarmu burta (ktory ho ma na rozdavanie a dost sa podoba na pedra pascala) a roznych buraciek ktore i ked nie su nejako velkolepe, je ich stale dost. humor ma hlavne obstaravat texasky serif banditovy na stope (s jeho asi postihnutym synom), ale az na jednu hlasku som sa prilis nenasmial (Soon as I get home, first thing I'm gonna do is punch yo mamma in da mouth!)...