Poklad na Stříbrném jezeře

82%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Poklad na stříbrném jezeře je pro mě nejoblíbenějším filmem s Vinnetouem a Old Shatterhandem. Jako dítě jsem film miloval, postupně jsem k němu zaujal střízlivější pohled. Je to nestárnoucí klasika, kterou je třeba ocenit. Další příběhy této dvojice pokračovaly ve vysoké dobrodružné kvalitě.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Pokus německého štábu natočit indiánku dle věhlasného Karla Maye vyšel na výbornou. Dobrodružný příběh o dvou strážcích pořádku a hlavně míru byl ve své době v kinech hojně navštěvován. Aby ne, když se jednalo o dvojici indiána, náčelníka Apačů a železničního stavitele, pro mnohé s kouzelnou puškou. Ono kouzlo bylo i v příběhu a i ve vizualitě celého ztvárnění. Nádherné scenérie dodávali všemu ohromné kouzlo, i když to nebylo ve světě westernů nic nového. Indiánská kultura, výborné dialogy, bojové scény i humor. Každá z postav má svůj specifický charakter a tak i svoje pevné místo. Kouzlo nechtěného se pro někoho vytvořilo nečekaně, ale jak se říká, byla to trefa do černého. Snímek se stal nezpochybnitelnou klasikou, která přitahuje diváky i po mnoha letech.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Můj nejoblíbenější May. Možná to je tím, že tenhle díl je narozdíl od zbylých tří krásně optimistický. Navíc má Schimanskeho a Plitvická jezera.
Fingon
16 886 bodů
10
Nejlepší májovka, která kdy byla natočena... i když mezi slepými jednooký králem, že...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Netradiční "eastern", který navzdory klišé archetypům nepřestává bavit i po letech. Netradiční tří-aktovka s jedním ukázkovým McGuffinem nepřestává příběhově táhnout i při výrazné absenci hlavní postavy, neboť scenáristická zdatnost, úchvatné širokoúhláče na krásy Jugoslávie a naprosto perfektní leitmotif pro každou situaci zvládají prodat příběhový dobrodružný klenot. A to dokonce i s kombinací pohádkového vnímání indiánů, jednoplošné charakterizace a naprostého nutkání vlastnit Oldovu Henryovku.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7.5
I dnes, více než padesát let po tom, co byl tenhle skvělí western natočen se na něj dá koukat a nikdo si nedovolí říct, že to je kravina. Jako malý kluk jsem viděl snad všechny Mayovky, ale tahle se mi vždycky líbila nejvíc a pořád to platí.
limeta
limeta
5 177 bodů
7.5
I po letech má něco do sebe. Nejhezci z cele serie. Je to proste klasika a nemuzu si pomoct, tohle je film, ktery mely videt vsechny deti. Ta cestna, statecna, spravna dvojice by mela byt vzor pro prcky i v dnesni dobe. A ze to byli fesaci se neda uprit ani po takove dobe.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7
Vinetou a jeho bílý bratr mě vždycky uchvátí, natož ve filmu s nádhernou krajinou.
bidlobox
3 802 bodů
10
Zfilmované mayovky zcela neodmyslitelně patří k mému dětství a tudíž jsem nekritický. Pravda je, že původní díly Vinnetoua jsem viděl už hodněkrát a nikdy se mi neomrzely. Co na tom, že Vinnetou má na sobě slušivé šatičky jak pro panenku nehodné pro náčelníka Apačů? Co na tom, že Skalisté hory a okolí zastoupila tehdejší Jugoslávie? Vždyť ani Karel May při psaní svých knih dosud nespatřil živého Indiána a do USA se dostal až v důchodovém věku.
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
8
Pěkný film,dobří herci a krásné prostředí.Co dodat?Dávám mu 80 procent.