Poklad byzantského kupce

72%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 360 bodů
6.5
Zajímavě pojatá kriminálka, která si téměř celou dobu zachovává tajemný nádech. Humor mi není úplně nejbližší a děj je celkem zmatený, takže jsem si film více užil až na druhý pokus. Hodně se mi líbila kamera, černobílá snímku sluší a ne všechny snímky by se měly obarvit, zde by mělo navždy zůstat jen ČB.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Takzvaná nová vlna v šedesátých letech československé kinematografii hodně přála i když je bohužel dnes většina snímků z této doby hanebně zapomenuta. Netýká se to však detektivního žánru, z nichž pochází i tento snímek, natočený na základě literární předlohy autora Václava Erbena, který přinesl do mysli čtenářů detektiva Michala Exnera. První snímek o něm byl pojat velkoryse k různorodosti diváků. Jeho devizou je především zábavnost, takže nějaké vyloženě tajemné, napínavé či dokonce temné scény, jakými se pyšnily snímky s majorem Kalašem, nelze v tomto případě očekávat. Ze snímku ční živost a všudypřítomná veselá nátura v diváckém odpočinkovém kabátě. Zásadovost a kriminalistické metody však na úkor toho nejsou v žádném případě zastíněny. Pevný scénář byl natočen v cinemascopu, což dává o to větší obrazový zážitek. Kapitána Exnera si zahrál Jiří Vala a ne zrovna neomaleně. Naopak. Dodal mu ohromnou lidskost v zájmu svého prostého charakteru obyčejného člověka a zároveň právě onu zásadovost policejní práce. Ano, atmosféricky jsou na snímku šedesátá léta hodně znát, ale není to nic, coby současného diváka odrazovalo. Ryze česká detektivka bez akčních scén a vůbec leckterých vynucených žánrových vymožeností. Filmový příběh, ke kterému se dá i po letech vracet.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
8
Vala je sice jako představitel Exnera dobrý (Kodet se mi v roli kpt. Exnera líbí víc, ale budiž). Jeho souputníci jsou ovšem výborní. Vránová je excelentní. Sovák, Kemr, Libíček a další drží tento film doopravdy vysoko. Ivo Novák si podle knihy upravil scénář, přesně věděl co chce natočit a taky to udělal. Povedla se mu vtipná a zábavná detektivka.
  • Vránová, Sovák, Libíček, Kemr, Lipský
  • scénář a režie Ivo Nováka
avenis
avenis
7 963 bodů
10
Výborná "exnerovka", hravá, svižná, podpořená veselou hudbou Zdeňka Lišky. Slovní výměny informací jsou místy lehce nepřehledné a mladistvě půvabný zjev Gabriely Vránové tak trochu odpoutává pozornost od toho, co říká, ale i tak je tento film zárukou dobré zábavy a příjemného naladění. Rozhodně stojí za shlédnutí, kdykoliv se namane příležitost. Mimochodem, zrovna tenhle snímek by stál za to, aby byl třeba jednou digitálně kolorován. (26.7.2022)
kawa
3 388 bodů
8.5
Na základě námětu Václava Erbena byla natočena svěží detektivka, kterou lze sledovat i po letech. Je vidět , že uvolnění v 60. letech se neprojevilo nejen do literatury, ale i do kinematografie. Jen stěží lze chápat absurditu, kdy komunistický kapitán Exner žije a chová se jako James Bond východu...:) Jinak samozřejmě herci drží mírně upravený scénář oproti předloze.